Oroszország szemben az „arab tavasszal”

BL

2011. december 15., csütörtök 09:58

A világ közvéleményének többsége kedvezőnek tartja az „arab tavasz” eseményeit, vagyis az egyes arab országokban lezajlott tiltakozó megmozdulásokat – ez derül ki a BBC világszolgálatának csütörtökön ismertetett globális felméréséből.

A World Service megbízásából a GlobeScan nemzetközi közvélemény-kutató 22 országban 21 558 ember bevonásával végezte el a felmérést. A BBC által csütörtökön közzétett eredmény szerint a megkérdezetteknek átlagosan az 55 százaléka mondta azt, hogy „jórészt pozitív” fejleménynek tartja az arab térségben történt tiltakozásokat, és mindössze 28 százalék fejtett ki „jórészt negatív” véleményt.

Az arab tavasz eseményeivel messze a legnagyobb arányban a felmérésbe bevont európai országok – Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Törökország – lakói rokonszenveznek. A kedvező véleményt mondók aránya a felmérés szerint Németországban 78, Franciaországban 76, Spanyolországban 70, Nagy-Britanniában 67, Törökországban pedig 55 százalék volt. A vizsgálatot az egyik érintett országban, Egyiptomban is elvégezték; itt a megkérdezettek 72 százaléka támogatta a lezajlott fordulatot, és csak 26 százalékuk ellenezte.

Az Egyesült Államok közvéleményének is csaknem a kétharmada kedvezőnek tartja az arab térségben történteket: a felmérésbe bevont amerikaiak 64 százaléka nyilatkozott kedvezően az arab tavasz tiltakozó megmozdulásairól.
Oroszország viszont a teljes, 22 országból álló mezőny egyetlen olyan országa, amelyben relatív többségben voltak az ellenzők: a BBC megbízásából készült felmérés szerint a megkérdezett oroszok 31 százaléka tartja pozitívnak a fejleményeket, 43 százalékuk kedvezőtlen véleményt mondott az arab országokban zajló vagy lezajlott tiltakozásokról.

A közvélemény-kutatást Kínában is elvégezték, ahol a felmérésbe bevontaknak pontosan az ötven százaléka rokonszenvezett az arab tavasz eseményeivel, 27 százalékuk véleménye volt negatív. Indonéziában, Indiában és Pakisztánban, valamint több latin-amerikai országban viszont csak egy ötven százalék alatti, relatív többség nyilatkozott kedvezően az arab térség eseményeiről.

A GlobeScan elnöke, Doug Miller úgy értékelte a felmérés eredményeit, hogy „az arab tavasz támogatottsága széles körű, ám óvatos”. Miller szerint az eredmények arra vallanak, hogy az Európa és Észak-Amerika stabil demokráciáin kívüli térségekben „a forradalom utáni potenciális instabilitással kapcsolatos félelmek” mérsékelhetik a rokonszenvet. A szakértő szerint ez elsősorban Oroszországra, Pakisztánra és Indiára vonatkozik, amelyek „különösen érzékenyek a belső társadalmi nyugtalanság fenyegetésére”.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.