Öt tipp: így kerülheti el a vastagbélrákot

kn

2014. október 25., szombat 17:06, frissítve: vasárnap 06:37

Egy Hódmezővásárhely nagyságú, közepes méretű városnyi emberben már ott a vastagbéldaganat, csak még nem tud róla. Magyarországon évente 10 ezren betegszenek meg, pedig öt tipp betartásával egyszerűen elkerülhető lenne a végzetes kór.

Néhány egyszerű tipp betartásával csökkenthető a vastagbélrák kialakulásának veszélye. Ha valaki mind az öt tényezőre odafigyel és betartja, 37 százalékos eséllyel csökkentheti a betegség rizikóját. Az is pozitív hatással bír, ha csak néhányat tartunk be a tippek közül. Az egyén életmódja nagymértékben függ attól, hogy milyen betegség alakul ki nála. A diabéteszről és a szív- és érrendszeri betegségekről ezt már régóta tudjuk. Most a német táplálkozástudományi intézet kutatói úgy találták, hogy ez igaz a vastagbélrákra is. Közel 350 ezer, 25–70 éves kísérleti személy dohányzási, étkezési és alkoholfogyasztási szokásait vizsgálták.

Íme az öt egyszerű, de hatékony tényező, amellyel csökkenthető a gyomorrák kockázata:

1. lemondás a cigarettáról
2. lemondás az alkoholról
3. elegendő mozgás
4. egészséges táplálkozás
5. megfelelő testsúly

Ha mind az öt pontot betartjuk, akár 37 százalékkal csökkenthető a bélrák kialakulásának esélye. Még azok is, akik csak két pontot tartanak be az ötből, 13 százalékkal csökkenthetik a rizikót. Az egyéni kockázat minden embernél különböző: szerepet játszik a genetika és egyéb környezeti tényezők is.

Kávé, szója, tej – csodaszer

Hányan tudják meg az idén, hogy vastagbélrákosok?

Magyarországon átlagosan 9-10 ezer új vastag- és végbélrákos esetet fedeznek fel évente, ám mivel a betegség általában hosszú évek alatt alakul ki, majd okoz tüneteket, akár 40-50 ezren is élnek közöttünk, akikben egy vastagbéltükrözés már ma felfedné az egyszerűen megszüntethető, a rákot megelőző állapotot. Egy Hódmezővásárhely nagyságú, közepes méretű városnyi emberben már ott a vastagbéldaganat, csak még nem tud róla, közülük ezzel 2014-ben is egy Balatonalmádi méretű kisvárosnyi ember fog szembesülni, a halálos áldozatok száma pedig felér Mezőhegyes lakosságával – figyelmeztetett korábban a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület. Ha többen idejében eljutnának vastagbéltükrözésre, a halálesetek számát a töredékére lehetne csökkenteni. Ennek ellenére a statisztika egyre rosszabb, az elmúlt 35 év során Nagy-Britanniában 29 százalékkal növekedett a bélrákos esetek előfordulási aránya a férfiaknál, miközben a nőknél mindössze 6 százalékos volt a növekedés ez idő alatt – derült ki a Cancer Research UK elnevezésű brit rákkutató intézet új jelentéséből.

A vastagbélrák a világon mindenhol előkelő helyen áll a daganatos halálokok között. Sokan nem tudják, hogy a betegség nagy arányban gyógyítható, sőt az esetek jelentős részében akár meg is előzhető. A New York Presbyterian Hospital / Weill Cornell Medical Center szakemberei összeszedték az öt legfontosabb dolgot, amit a szűrővizsgálatról tudni kell.

Forrás: Focus.de

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.