Rajta röhögött a fél világ, most a Tesla-vezér rakétáját lőhette ki

Szathmáry István Pál

Szathmáry István Pál

2018. február 9., péntek 16:16, frissítve: péntek 16:53

A fotó, amin kamaszként szerepelt, az egyik legtöbbet használt mém forrásává vált Lengyelországban, de hódított más nyelvterületen is. A lengyel Tomasz Czajka (a képen balról a második) és barátai képe számos gúnyos feldolgozást szült az internetes népművészek körében, többségük nyilvánvalóan a fergetegesnek éppen nem nevezhető hangulatot, a szárnyaszegett fantáziájú szocialista tárgykultúra relikviáit és persze az antiesztétikai nehéztüzérség erejével az ízlés ellen törő pulóvereket vette célba („Van kompót. Van buli”, hogy az egyik kedvencemet említsem). Tagadhatatlan, a fényképen igazi „kockákat” látni, akikről sejthető, hogy életük későbbi szakaszában lesz közük az informatika és a technológia világához.

És így is lett. A már említett Czajka ugyanis jelenleg a Tesla Motors élén álló Elon Musk alapította Space Exploration Technologies Corporation nevű amerikai űrkutatási vállalat, közismertebb nevén a Space X munkatársa. A férfi korábban a Google-nél dolgozott, miután befejezte tanulmányait, melyeket először Varsóban, majd az Egyesült Államokban folytatott. Számos rangos díjat hozott el matematikai és informatikai versenyeken, írja a lengyel Gazeta.pl hírportál.

 

A számára kétes népszerűségű felvétel egy tudományos felkészítő táborban készült 1997-ben. Február 6-án kedden este, magyar idő szerint 21.45-kor lőtték ki a világ egyik legnagyobb hordozórakétáját, a Falcon Heavyt azért, hogy a Nap körüli pályára állítsák vele a Tesla legújabb elektromos autóját, a Roadster 2-t.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.