Rajta röhögött a fél világ, most a Tesla-vezér rakétáját lőhette ki

2018. február 9., péntek 16:16, frissítve: péntek 16:53

A fotó, amin kamaszként szerepelt, az egyik legtöbbet használt mém forrásává vált Lengyelországban, de hódított más nyelvterületen is. A lengyel Tomasz Czajka (a képen balról a második) és barátai képe számos gúnyos feldolgozást szült az internetes népművészek körében, többségük nyilvánvalóan a fergetegesnek éppen nem nevezhető hangulatot, a szárnyaszegett fantáziájú szocialista tárgykultúra relikviáit és persze az antiesztétikai nehéztüzérség erejével az ízlés ellen törő pulóvereket vette célba („Van kompót. Van buli”, hogy az egyik kedvencemet említsem). Tagadhatatlan, a fényképen igazi „kockákat” látni, akikről sejthető, hogy életük későbbi szakaszában lesz közük az informatika és a technológia világához.

És így is lett. A már említett Czajka ugyanis jelenleg a Tesla Motors élén álló Elon Musk alapította Space Exploration Technologies Corporation nevű amerikai űrkutatási vállalat, közismertebb nevén a Space X munkatársa. A férfi korábban a Google-nél dolgozott, miután befejezte tanulmányait, melyeket először Varsóban, majd az Egyesült Államokban folytatott. Számos rangos díjat hozott el matematikai és informatikai versenyeken, írja a lengyel Gazeta.pl hírportál.

 

A számára kétes népszerűségű felvétel egy tudományos felkészítő táborban készült 1997-ben. Február 6-án kedden este, magyar idő szerint 21.45-kor lőtték ki a világ egyik legnagyobb hordozórakétáját, a Falcon Heavyt azért, hogy a Nap körüli pályára állítsák vele a Tesla legújabb elektromos autóját, a Roadster 2-t.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.