Rákot okoz a horkolás?

WA

2012. július 3., kedd 09:48

A rosszindulatú daganatok keletkezésének sokféle oka lehet: vegyszerek, hormonális változások, vagy akár az eltúlzott napozás, de amerikai és spanyol kutatók szerint rákkeltő lehet a horkolás is. Nem a lármás hangjelenség, amellyel sokan a velük alvó társak nyugalmát zavarják, hanem éppen az a szünet, amikor csönd van és a horkoló személy nem vesz levegőt.

Becslések szerint az Egyesült Államok lakói közül 28 millió szenved ilyen légzési zavarban, amelyről sokan nem is tudnak. Az alváskutatás az orvostudomány külön szakterülete lett, és az új eredmények még egyértelműbben mutatják, hogy nemcsak a nappalainkkal, hanem az éjszakáinkkal is gondosabban kell foglalkozni.

Javier Nieto és munkacsoportja a Wisconsini Egyetemen 1989 óta vizsgál olyanokat, akik alvászavarban szenvednek. Éjszakáikat igen bonyolult műszerekkel folyamatosan figyelték, és átlag négyévenként részletes orvosi szűrővizsgálatot végeztek náluk. A vizsgált személyek száma 1500 volt.

A vizsgálat vezetője az Amerikai Tüdőgyógyászok Társaságának nemzetközi kongresszusán ismertette eddigi eredményeiket. A szakemberek kimutatták, hogy a gyakori éjszakai légzéskimaradással családtagjaikat megrémítő emberek – általában férfiak, akik ráadásul gyakran túlsúlyosak – ötször gyakrabban halnak meg rosszindulatú daganatok következtében, mint az emberek általában.

Ez a megdöbbentő összefüggés akkor is érvényes, ha a rosszindulatú daganatos betegségek ismert okait, így a dohányzást, az idős kort, a túlzott alkoholfogyasztást vagy a fizikai aktivitás hiányát is figyelembe veszik. A kutatók nem nevezték meg, hogy milyen rák okozta halálozás vezet ezen a listán.

Az emberen történő megfigyelést a legújabb állatkísérletek is megerősítik. Amikor kísérleti egereket alacsony oxigéntartalmú levegőbe helyeztek, ami a légzés rendszeres kimaradását okozza az állatoknál, az eleve daganatos egerekben a rosszindulatú folyamat felgyorsult. A kutatók úgy vélik, hogy a kihagyó légzéssel alvó embereknél hasonló folyamat lehetséges, hiszen éjszakánként akár több száz alkalommal kerülnek oxigénhiányos állapotba.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.