Rejtélyes: egyre gyakrabban tűnik el a tó

2012. május 12., szombat 17:28

Néhány óra alatt úgy eltűnik a hatalmas Cachet 2 tó a chilei Patagóniában, mintha a föld nyelte volna el. A meglepő jelenség ráadásul egyre gyakrabban jelentkezik a térség többi tavában is, a szakértők szerint az általános felmelegedés miatt.

Március 31-én – idén már másodízben – a 200 millió liter vizet tartalmazó tó elkezdett rohamosan kiürülni. Néhány óra alatt teljesen kiszáradt, csak néhány tócsa és jégdarab maradt a medrében a tavat tápláló gleccserből. Daniela Carrion, a chilei Tudományos Kutatások Központjának (CECS) munkatársa éppen a helyszínen járt, amikor a jelenség bekövetkezett. „Mire felébredtünk, teljesen megváltozott a völgy képe” – idézte fel.

A Cachet 2 tavat annak a gleccsernek az olvadása táplálja, amely hatalmas jégfalaival természetes duzzasztóként szolgál. A tudósok szerint az általános felmelegedés következtében a jég egyre vékonyabb és gyengébb lesz, és nem tud ellenállni a tó nyomásának. A víz a szikla és a gleccser között keletkezett alagúton elfolyik, és a Baker folyóba ömlik, amelynek a vízhozama ilyenkor megháromszorozódik a normálishoz képest.

Legutóbb a szintkülönbség meghaladta a 31 métert a tavat műhold segítségével figyelő vízügyi hatóság jelentése szerint.

A hirtelen vízcsökkenés több gleccsertóban is bekövetkezett az utóbbi időben. Maga a Cachet 2 tó évente átlagosan háromszor kiürül, 2008 óta összesen tizenegyszer figyelték meg a jelenséget.

A szakértők riadót fújtak, hangsúlyozva, hogy a tavak hirtelen kiszáradása várhatóan szaporodni fog az általános felmelegedés következtében.

Gino Casassa, a CECS éghajlatváltozásra szakosodott gleccserkutatója, aki tagja volt az ENSZ 2007-ben Nobel-békedíjjal elismert Kormányközi Klímaváltozási Bizottságának (IPCC), közölte, hogy 1896 és 2010 januárja között 53 ilyen típusú jelenség következett be, gyakoriságuk az utóbbi években egyre nőtt.

A jelenség nem csupán Patagóniában figyelhető meg, hanem a Himalájában és Izlandon is létezik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.