Robotautók csaptak össze a Műegyetemen

2014. január 12., vasárnap 14:57

Akadálypályán bizonyíthattak a műszaki egyetemen szombaton immár ötödik alkalommal megrendezett RobonAUT versenyen rajtvonalhoz álló önjáró robot kisautók – számolt be a Hirado.hu.

A környezetet érzékelő szenzorokkal ellátott kiskocsiknak önállóan, emberi beavatkozás nélkül kellett a lehető leggyorsabban és legkevesebb hibával végighaladniuk a pályán, amelynek nyomvonalát nem ismerik előre, csak a teljesítendő akadályokról – emelkedők, éles kanyarok, kapuk – vannak előzetes ismereteik. A csapatok két kategóriában indulnak: versenyen kívüli kategóriában a már tapasztaltabb visszatérők, míg az alapkategóriában az idén először indulók szerepelnek – olvasható a verseny hivatalos honlapján.

A 2014-es futamon rajthoz állt többek között a HamSTAR, a Vonalfaló, a PanzerAbteilung Robotic, a RoboGO!, a Fontolva Haladók és a Hazárdmentesítés lordjai, míg a senior korosztályt a BUGBUSTERS és a 3 ütem képviselte.

Húsz, mesterszakos mérnökhallgatókból álló csapat fejlesztett a versenyre saját robotautót, jellemzően távirányítású kocsikat alakítottak át önálló döntésekre képes járművekké – magyarázta a verseny beharangozójában az MTI-nek Dallos Györgyi, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának kommunikációs vezetője.

Forrás: MNO/ MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.