Római hódítók Japánban?

tt

2012. június 22., péntek 15:47

Római üveggyöngyöket találtak egy ókori japán sírban; az 5. századi temetkezést egy Kiotóhoz közeli városban, Nagaokában tárták fel.

A sírban három, 5 milliméter átmérőjű, a közepükön átfúrt üveggyöngyöt találtak. A vizsgálatok során kiderült, hogy a világossárga gyöngyöket nátrium-karbonát felhasználásával készítették, és még felfedezhető rajtuk az aranyozás nyomai.

A Narai Kulturális Örökségvédelmi Kutatóintézet szakemberei szerint a gyöngyöket rétegezési technikával készítették. A mesterek az üvegtárgyakat rétegenként építették fel, amelyek közé néha aranylemezkéket is becsempésztek. A felhasznált alapanyagok, valamint az eljárás alapján az ékszert római üvegfúvómesterek készíthették a Kr. u. 1-4. században.

„A legrégebbi rétegezett technikával készült üvegtárgyak közé tartoznak, amelyek eddig Japánban előkerültek” – hangsúlyozta Tamura Tomomi, az intézet kutatója. Hozzátette: az ékszerek, amelyek tízezer kilométerre kerültek Itáliától, újabb adalékkal szolgálnak arra nézve, hogy milyen messzire terjedt a Római Birodalom befolyása. „További vizsgálatokat igényel, hogyan kerültek az ékszerek Japánba” – mutatott rá Tamura Tomomi.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.