Rövidesen csak fényképen lesznek láthatók

2012. július 10., kedd 12:35

Számos madárfaj kihalt Szlovákiában az elmúlt két évtizedben, ornitológusok most arra figyelmeztetnek, ha nem változtatnak bizonyos gazdálkodási szokásokon, rövidesen csak fényképen lesznek láthatók egyes madarak.

Több tucat vízimadár fészkel Szlovákiában, de a megfigyelési eredmények szerint a számuk csökkenőben van. „1990 óta tizenegy, Szlovákiában fészkelő madárfaj pusztult ki vagy tűnt el az országból” – közölte Jozef Ridzon, a SOS/Birdlife Slovensko madártani társaság munkatársa. A szakember szerint a vízimadarak vannak leginkább veszélyben, a közönséges szalonka sorsa például közvetlenül függ a földek megművelési módjától.

„Számos mocsár kiszáradt vagy átalakult, így sok madár már nem költ Szlovákiában” – erősítette meg Ján Gúgh, a SOS/Birdlife Slovensko egy másik munkatársa, a sárszalonkák és a pólingok eltűnését, a bíbicek és egyek kacsafajok fogyatkozását említve a legsajnálatosabb esetként.

Más fajok, például a hattyúk viszont az újonnan létrehozott mesterséges tavaknak és víztározóknak köszönhetően elkezdtek költeni Szlovákiában.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.