Saját őssejtekkel növesztett vénát kapott

NT

2012. június 14., csütörtök 11:30

Először a világon saját őssejtjei felhasználásával növesztett vénát ültettek be svéd orvosok egy 10 éves kislánynak – számolt be róla csütörtökön a The Lancet című orvosi folyóirat online kiadása.

A kislánynak a máját a beleivel összekötő létfontosságú vénája záródott el. A sikeres transzplantáció újabb előrelépést jelent az új, „cseretestrészek” készítése területén.

„Nagyon optimista vagyok afelől, hogy a közeli jövőben képesek leszünk artériákat és vénákat is beültetni nagyobb mennyiségben” – mondta Suchitra Sumitran-Holgersson, a Göteborgi Egyetem transzplantációs biológus professzora, aki tagja volt a 2011 márciusában végrehajtott operáció műtéti csapatának.

A saját őssejtek felhasználásával készülő erek előnye, hogy nem áll fenn a kilökődés veszélye a beültetés után, ezért a páciensnek nem kell élete végéig kilökődést gátló szereket szednie.

A vénához szükséges vázat egy halott donorból vették ki a kutatók, akik ezt követően a 9 centiméteres érdarabról eltávolítottak minden élő sejtet, csak maga a fehérjeváz maradhatott meg. Erre a vázra vitték fel a kislány csontvelőjéből kinyert őssejteket, majd két héttel később beültették neki az új vénát.

Transzplantáció után az új ér azonnal helyreállította a normális véráramot, noha egy év elteltével némiképp beszűkült, ezért szükség volt egy második őssejtalapú érszakaszra is – tették hozzá közleményükben a kutatók.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.