Az aranyláz korából származnak a használati tárgyak

TK

2011. december 27., kedd 17:47

A kaliforniai aranyláz korából és az azt követő időszakból származó használati tárgyak kerültek napvilágra San Franciscóban, a belváros közelében az új közlekedési terminál építése során.

A leletegyüttes 70 használati tárgyat számlál – napvilágra kerültek agyagból készült ópiumpipák, kínai teaedények, francia parfümösüvegcsék, de találtak finom angol porcelán étkészletből származó darabokat, gyógyszeres flakonokat, kézzel festett babafejeket, csontból faragott fogkefét és éjjeliedényt is.

James M. Allen régész szerint leletek százai kerülhetnek még elő. Mint kifejtette, a területen ír, svéd, német és olasz bevándorlók éltek, ahogy kínaiak is, akik az aranyláz idején érkeztek, majd Kaliforniában maradtak, s építették az utakat és hidakat. „A lakosság összetétele nagyon gyorsan változott, és a leletek azt mutatják, hogy miként változott a világ” – magyarázta James M. Allen.

A leletekből kiállítást szerveztek, s a tárlat korabeli fényképeket, dokumentumokat, valamint újságcikkeket is felvonultat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.