Schmitt Pál osztályfőnökit tartott

LM

2011. december 15., csütörtök 15:12

A magyar nyelv ápolását, az élethosszig tartó tanulás és az idegen nyelvek jelentőségét, valamint a mozgásgazdag életmód szerepét hangsúlyozta Schmitt Pál köztársasági elnök a budapesti Szent István Gimnáziumban tartott rendkívüli osztályfőnöki óráján csütörtökön.

Az államfő szavai szerint fontos, hogy egy fiatalnak legyen önbizalma, tartása, „versenyképessége”, amelyet elsősorban önmagának teremthet meg. Hozzátette: természetesen ehhez szükség van elhivatott szülőkre, a megfelelő barátokra, nagyszerű pedagógusokra és iskolára is.

Mint ismertette, köztársasági elnökként három dolog feletti bábáskodást tűzött ki célul: a magyar nyelv védelmét, ápolását, az élethosszig tartó tanulás jelentőségének hangsúlyozását, és az egészséges, sportos életmódra való felhívást.

Schmitt Pál a technikai vívmányokról szólva kitért arra: ma már mindenki kapott és küldött legalább egy SMS-t, egyszerre négy-öt emberrel csetel és a Facebookon is aktív, és rövidítéseket használ. Emellett a televíziót nézve kommunikálnak a családok, ami „nem a társalgás legszebb formája”.

Az államfő szólt az idegen nyelvek tanulásának fontosságáról is, véleménye szerint az ember ekkor kezdi felfogni saját nyelvének szépségét, megbecsülni jelentőségét. Emellett a tanulás szerepét is hangsúlyozta, amelynek kötelezősége mellett hozzáadott érték is van; a közepes tanuló „gyakorlatilag elvész a semmiben”, ha valaki nem igyekszik kitűnni, az rá van írva.

A „Gyorsabban, magasabbra, erősebben” mondás kapcsán megjegyezte, hogy az élet minden területén lehet egy kicsit jobbnak lenni, feljebb jutni.

A több mint 150 diáknak beszámolt a rövidesen életbe lépő alaptörvényről is, amelyet jó szívvel ajánlott a következő generációknak, megjegyezve, hogy ez biztosítja egyebek mellett a demokráciát, az emberi jogok megvalósulását és kiteljesülését, a békét, szolidaritást, rendet.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.