Segíthet leszokni a kábítószerről

BL

2012. április 13., péntek 18:24, frissítve: péntek 19:20

A korábban drogot használó, leszokott függőket védheti a visszaeséstől, ha manipulálják memóriájukat, újraírják emlékeiket – idézte kínai kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

Átlagosan 11 éve szokott le a szerről az a huszonkét heroinfüggő, akiket a Pekingi Egyetem kutatói bevontak a Science tudományos magazin legfrissebb számában ismertetett tanulmányukba. Először egy olyan videofilmet nézett meg a csoport egyik fele, amely felidézte a kábítószer használatát, ezzel megnyitották náluk az úgynevezett memóriaablakot. Tíz perccel később újabb, heroinhasználatot megjelenítő filmeket és képeket mutattak nekik.

A függők másik csoportjának semleges, természeti képeket tartalmazó videót mutattak, amely nem nyitotta ki a heroinhasználatra vonatkozó memóriaablakot. 180 nappal később újabb tesztek következtek, amelyekből az derült ki, hogy a szer utáni vágyódás szintje alacsonyabb volt azoknál, akiket a nyitott memóriaablak idején „kezeltek”, vagyis emlékeiket átírták. A függővé tett patkányokkal megismételt kísérletek hasonló eredményt hoztak.

A módszer azon az elméleten alapul, hogy a felidézett emlék képlékeny, módosítható, így a memóriaablak idején átírható. Amikor egy volt függő úgy lát drogozásról szóló képeket, hogy magát a szert nem kapja meg, megtörhet az a kapocs, amely a kiváltó inger – a kép – és a drog utáni sóvárgás között korábban kialakult. A dolgozat szerzői úgy vélik, hogy a módszer segítheti a kábítószerről leszokott embereket abban, hogy tovább, kevesebb sóvárgással maradhassanak absztinensek.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.