Száz szuperföld lehet lakható + Kép

2012. március 29., csütörtök 01:40, frissítve: csütörtök 09:42

A Tejútrendszerben több milliárd, a Földnél nem sokkal nagyobb kőzetbolygó keringhet a vörös törpék lakhatósági zónájában – jelentette be egy nemzetközi kutatócsoport, amely az Európai Déli Obszervatórium (ESO) HARPS spektrográfjával végzett vizsgálatokat.

A HARPS (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) egy nagy pontosságú spektrográf, amelyet 2002-ben szereltek fel az ESO 3,6 méter átmérőjű távcsövére Chilében, a La Silla Obszervatóriumban – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A HARPS-kutatócsoport a Tejútrendszer leggyakoribb csillagféleségét, a hideg és halovány vörös törpéket kutatta, amelyek a napok 80 százalékát teszik ki, számuk eléri a 160 milliárdot a Tejútrendszerben.

A csillagászok hat éven át 102 vörös törpét figyeltek meg a déli égbolton. Ezek körül 9 szuperföldet találtak, amelyek tömege legfeljebb tízszer múlja felül bolygónkét. Két ilyen szuperföld csillaga, a Gliese 581, illetve a Gliese 667 C lakhatósági zónájában kering, vagyis lehet folyékony víz a felszínükön.

A Gliese 667 C művészi szemmel
A Gliese 667 C művészi szemmel
Fotó: ReutersA megfigyelések alapján a kutatócsoport kiszámította, hogy a vörös törpék 41 százalékának lakhatósági zónájában vannak bolygók. Ugyanakkor a Szaturnuszhoz és Jupiterhez hasonlatos óriásbolygókkal csupán a vörös törpék 12 százaléka rendelkezik.

A Nap közelében sok a vörös törpe. Az új számítások így azt jelentik, hogy körülbelül száz szuperföld keringhet csillagja lakhatósági zónájában, alig 30 fényévnyire a Naptól.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.