Szoftverrel szorítják vissza a bűnözést

tt

2012. augusztus 6., hétfő 10:15

Egyre több rendőrség – közöttük az amerikai – alkalmaz algoritmusokon alapuló előrejelző elemzőszoftvereket a bűnmegelőzéshez.

Ez ugyan tudományos fantasztikumnak hat, és olyan filmekre emlékeztet, mint Steven Spielberg Különvélemény című alkotása, a Tennessee szövetségi állambeli Memphis és Los Angeles rendőrei, lengyel és brit kollégáikhoz hasonlóan komolyan veszik a bűncselekményeket előrejelző elemzéseket.

Modellezhető a bűnözői magatartás

Az elv igen egyszerű: a bevásárlóközpontok és az internetes honlapok által az ügyfelek vásárlási hajlandóságának feltérképezésére használt számítógépes programokhoz hasonló szoftverek segítségével modellezni lehet a bűnözők magatartását, a rendőrség képes meghatározni, hol történik a következő bűncselekmény, és esetleg meg is tudja azt akadályozni.

„Több olyan tényező figyelembe vételével, mint az évszakok, illetve a fizetésnap, amikor az embereknél több pénz van, viselkedési modellt lehet kidolgozni” – magyarázta Mark Cleverly, a több ország rendőrségével együttműködő IMB számítástechnikai óriás megelőző elemzés részlegének vezetője. „A bűncselekmény elkövetésének óráját és pontos helyét előre nem lehet megmondani, azt viszont igen, hogy mikor lehet számítani például autólopás-sorozatra” – fűzte hozzá.

30 százalékos javulás

Memphisben a hatóságok szerint a bűnözés 30 százalékkal, az erőszakos bűncselekmények pedig 15 százalékkal estek vissza, amióta az IBM megelőző elemzőprogramjait használják. Az angol rövidítéssel CRUSH (a bűnözés csökkentése a történelmi statisztikák felhasználásával) elnevezésű program alkalmazásával a rendőrség be tud határolni egyes „forró pontokat”, ahová nagyobb hatékonysággal vezényelheti ki a rendőröket.

Aggódnak a jogászok

A szoftver segítségével sikerült felszámolni egy rablóbandát – számolt be róla John Williams, a memphisi rendőrség bűnügyi elemző részlegének vezetője. Mint mondta: a város spanyol negyedében elkövetett 84 rablás adatainak elemzésével meghatározták azt az övezetet és időpontot, ahol és amikor a legvalószínűbbek a lopások, így tudták tetten érni a bandát. Bár többen dicsérik a preventív elemzőszoftvereket, egyes jogtudósok aggályosnak találják használatukat arra hivatkozva, hogy a módszert kísérő „túlzó” kutakodás korlátozza az állampolgárok alkotmányos jogait.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.