Szorongókra nem hatnak a dohányzásellenes reklámok

2011. november 17., csütörtök 11:55

Bizonyos dohányzásellenes reklámok nem hatékonyak az olyan fiatal felnőttekkel szemben, akik alapvetően szorongóak - derült ki a Georgia Egyetem új kutatásából.

Az alapvetően szorongó - dohányos vagy passzív dohányos - emberek egyszerűen kikapcsolják vagy lehalkítják azokat a cigarettázásellenes reklámokat, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy a dohányzás különböző betegségeket és halált okozhat.

”Ha megnézzük ezeknek a kampányoknak az üzenetét, észrevehetjük, hogy főként azt szeretnék elérni, hogy még jobban féljünk a dohányzástól. A tanulmányunkból kiderült, hogy ez a stratégia nem működik a neurotikus embereknél” - mondta el Jennifer Monahan, a tanulmány társszerzője.

A kutatás vezetője, Christin Bates Huggins szerint ezt azért fontos figyelembe venni, mivel a szorongás a normális viselkedés része. ”Ha valaki azonban nagyon neurotikus, akkor a hétköznapi stresszre is fokozottabban reagál” - tette hozzá Huggins.

A kutatásba 200 tizennyolc és harmincegy év közötti hallgatót vontak be. Az önkénteseknek egy személyiségteszt után három különböző dohányzásellenes videót vetítettek le. A vizsgálatokból kiderült, hogy összefüggés van a magas szintű szorongás és aközött a vágy között, hogy ne kelljen hallgatni a videó negatív üzeneteit. Az ilyen emberek úgy vélik - saját elmondásuk szerint -, hogy ezek az üzenetek elfogultak, és ezért nem megbízhatóak. A tanulmány szerzői szerint ezért sokkal célravezetőbbek lennének a pozitív tartalmú dohányzásellenes reklámok, amikben azt részletezik, hogy milyen előnyei vannak a cigaretta elhagyásának.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.