Tizenöt hónapon át tartó titkos út ért véget

PR

2012. június 16., szombat 21:40, frissítve: vasárnap 16:06

Tizenöt hónapos titkos tesztútjáról visszatért a Földre szombaton az amerikai légierő pilóta nélküli mini-űrrepülőgépe: útja immár a második hasonló misszió volt – közölték hivatalosan.

Az X-37B jelű, de Orbital Test Vehicle-2 (OTV-2) néven is ismert űrsikló közép-európai idő szerint délután robotpilóta irányításával szállt le a kaliforniai Vandenberg légitámaszponton, hasonlóan a másik X-37B-hez, amely 2010. december 3-án, 224 napos Föld körüli keringés után ért talajt biztonságosan. A Boeing Phantom Works két ilyen mini-űrrepülőgépet gyártott tesztelés céljára.

„A polgári űrsiklóflotta rendszerből való kivonásával az X-37B OTV-program egy egyedülálló képességet jelent az űrtechnikában. Az épségben való visszatérő képesség lehetővé teszi a légierő számára, hogy új technológiákat vizsgáljon anélkül, hogy vállalnia kellene olyan kockázatokat, amelyekkel más programoknak számolniuk kell. Büszkék vagyunk arra, hogy a csapatnak sikerült kiválóan megoldania a misszió befejezését” – jelentette ki Tom McIntyre alezredes, a program irányítója.

Az amerikai légierő nem hozza nyilvánosságra, hogy az OTV-2 milyen feladatokat végzett el a 15 hónap alatt, de azt már lehet tudni, hogy a harmadik miniűrsikló-indítást idén őszre tervezik. Az OTV-2-t egy Atlas-5 rakétával bocsátották fel tavaly március 5-én a légierő Cape Canaveral-i bázisáról.

Idén januárban jelentette a BBC a Spaceflight című szakfolyóirat egyik írására hivatkozva, hogy az OTV-2 feltehetően egy kínai űrállomás után kémkedik. Ugyanis amatőr „űrnyomkeresők” szerint Föld körüli pályája szinte teljesen azonos volt a Tienkung-1 (Tiangong-1) űrállomásmoduléval. Brian Weeden, a Biztonságos Világ Alapítvány (SWF) műszaki tanácsadója, az amerikai légierő volt űrkutatási elemzője azonban úgy nyilatkozott akkor: nem hiszi hogy az X-37B a Tienkung-1 után kémkedik, röppályájuk szerinte véletlen egybeesés. Ha az Egyesült Államok a kínai űrállomás után akarna kémkedni, akkor ehhez volna más eszköze – tette hozzá.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.