Tömeges delfinpusztulás történt Argentínában

MN

2018. március 26., hétfő 08:31, frissítve: hétfő 09:44

Argentína déli partjainál többtucatnyi delfin vetődött partra, közülük 49 állat elpusztult. A Buenos Airestől 1200 kilométerre délre fekvő Puerto Madryn tengerpartján a helyi médiajelentések szerint 61 delfint találtak. Vasárnap a partra vetődött állatok közül az állatmentők tizenkettőt vissza tudtak juttatni a tengerbe.

A régióban először fordult elő a delfinek ilyen tömeges pusztulása. A szakértők szerint a delfinek viselkedésének oka nem egyértelmű. Lehetséges, hogy tájékozódásukban keletkezett zavar, esetleg gyilkos bálnák elől menekültek.

A szakemberek vizsgálják a delfinek tömeges pusztulásának okát. Az elpusztult állatokat hűtőházakba szállítják, és a tetemeket felboncolják, hogy magyarázatot találjanak a történtekre – közölte a La Nación című helyi napilap.

Január közepén Brazíliában történt hasonló eset, amikor egy hónap alatt több mint száz delfin pusztult el. Akkor egy rejtélyes betegségről számoltak be, a lesoványodott állatok testét fekélyek borították. A kór okát akkor nem sikerült kideríteni. A Science Alert szerint az elhullás a helyi populációt is veszélyeztette.

Március 23-án pedig Ausztrália nyugati részén számoltak be 150 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin haláláról. A 4-8 méteres példányokat a mentőegységek próbálták visszavinni a vízbe, ám a jelen lévő turisták arról számoltak be, hogy azok újra kiúsztak a partra. Csupán hetet sikerült megmenteni közülük. A tudósok itt sem jöttek rá a jelenség okára.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.