Új fogyasztószert dobnak piacra

WA

2012. június 28., csütörtök 11:57

Először engedélyezett 13 év után új fogyasztótablettát az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA.

Az Arena Pharmaceuticals cég Belviq márkanevű termékét az orvosok elsősorban elhízott embereknek írhatják fel receptre, akiknek testtömegindexe (BMI) 30 felett van. A túlsúlyos páciensek közül azok kaphatják, akiknek BMI értéke meghaladja a 27-et, és legalább egy egészségügyi kockázati tényező megjelent már náluk, például a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a magas koleszterint.

A BMI értékét úgy számítják ki, hogy a kilogrammban mért testtömeget elosztják a méterben kifejezett testmagasság négyzetével. Ha egy 180 centiméter magas páciens például 90 kilogrammos, akkor BMI értéke 27,8, ha pedig 100 kilogramm, akkor 30,9.

A szer a klinikai vizsgálatokban szerény eredményeket ért el, testtömegük mintegy 5 százalékát sikerült lefogyniuk azoknak a pácienseknek, akiknél eddig alkalmazták.

2010-ben még elutasította az FDA a Belviqet, mert az állatkísérletekben felmerült, hogy használata vezethetett az észlelt daganatok kialakulásához. Ezt követően a San Diegó-i székhelyű Arena újabb adatokkal egészítette ki az FDA-hez beadott tanulmányát, így a gyógyszerügyi hatóság már bizonyítottnak találta, hogy a szer emberi alkalmazása kellően biztonságos.

A várhatóan 2013-ban piacra kerülő gyógyszer az agyban blokkolja az éhségérzetet, használója már kisebb mennyiségű ételtől jóllakottnak érzi magát. A szer mellékhatásai között felsorolják a depressziót, a migrént és enyhébb memóriazavart. A gyártónak további tanulmányok lefolytatását írta elő az FDA, egyebek közt az egészségre gyakorolt hosszabb távú hatásról.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.