Új korszak jön

NT

2011. december 9., péntek 23:20

A SpaceX kaliforniai űrvállalkozás 2012. február 7-én indítja el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) Dragon nevű űrhajóját, amely teherszállító feladatot lát el – közölte pénteken az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

„Ez az új kereskedelmi teherszállítás korszakának nyitánya” – jelentette ki Lori Garver, a NASA igazgatóhelyettese. Az űrhivatal ugyanakkor jelezte: a Cape Canaveralban tervezett fellövés időpontját céldátumként kezeli.

A SpaceX volt az első magánvállalat, amely egy évvel ezelőtt képes volt űrhajót Föld körüli pályára állítani, majd biztonságosan visszahozni. Az ISS kiszolgálását jelenleg orosz, európai és japán űrhajókkal látják el. Az Egyesült Államok az űrsiklóflottájának nyugdíjazása után a magánszektorhoz fordult segítségért, több száz millió dollárral támogatva annak fejlesztéseit.

A SpaceX kaliforniai űrvállalkozás Dragon nevű űrhajója.
A SpaceX kaliforniai űrvállalkozás Dragon nevű űrhajója
Fotó: http://www.spacex.com

 

A Dragon semmilyen létfontosságú ellátmányt nem szállít az ISS-re, így a dokkolás esetleges kudarca semmilyen kockázattal nem jár. A SpaceX azt reméli, hogy 2014-ben már űrhajósokat is feljuttathat majd az ISS-re, a NASA addig kénytelen az orosz Szojuz űrhajókon helyet bérelni az asztronautái számára. „A SpaceX-nek minden lépése azt szolgája, hogy személyzetet szállítsunk fel a világűrbe” – jelentette ki pénteken a cég elnöke, Gwynne Shotwell.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.