Vége a válságnak?

BL

2012. június 14., csütörtök 21:20, frissítve: csütörtök 21:27

Rekordszámú, mintegy negyedmillió szabadalmi kérelem érkezett 2011-ben az Európai Szabadalmi Hivatalhoz (ESZH), ez négy százalékkal haladta meg az előző évit – jelentette be csütörtökön Koppenhágában a hivatal elnöke.

Benoit Battistelli elmondta, a 250 ezer kérelem egyértelműen jelzi, hogy a gazdasági–pénzügyi válság negatív hatása megszűnt az innovációban. Némi visszaesés után 2010-ben is rekordot értek el, ami folytatódott 2011-ben, hiszen a korábbi rekordnál négy százalékkal több kérelem érkezett az ESZH müncheni központjához. Ugyanakkor az európai kérelmek száma 5,5 százalékkal visszaesett. Magyarországról 97-et adtak be, ami 5 százalékkal maradt el a 2010-es adat mögött. Az európai bajnok Németország, 26 234 kérelemmel. Vállalatokra lebontva a Siemens áll az élen 2235 kérvénnyel, a Philips (1759) és a Samsung (1733) előtt.

A kérelmek 60 százalékát Európán kívülről nyújtották be, elsősorban az Egyesült Államokból, Japánból és Dél-Koreából. A szabadalmak jól tükrözik az ipar innovációs irányát: a biotechnika, a távközlés, a gyógyszeripar és az orvosi műszeripar adta be a legtöbb kérvényt.

Jelentős előrehaladást vár Battistelli az egységes szabadalmi eljárás jogszabálycsomagjától, amelynek elfogadásával több évtizedes vita végére tehet pontot az EU a június 28–29-ei csúcstalálkozón. Az ESZH elnöke kifejtette: egyetlen nyitott kérdésről kell még dönteni, arról, hol legyen a szabadalmi elsőfokú bíróság. Párizs, London és München a három jelölt, de a hivatal első embere szerint bejelentkezhet Milánó is, alaposan megkavarva az európai kártyákat.

Battistelli ugyanis nem zárja ki, hogy az egységes eljárásból nyelvi diszkriminációra hivatkozva eddig kimaradt Róma az utolsó pillanatban csatlakozhat a megerősített együttműködéshez, ha cserébe Milánóban lehet a bíróság. Ebben az esetben nagy nyomás nehezedne a spanyol kormányra, a másik, szintén nyelvi okokból kimaradóra. A tét nem kicsi, az európai szabadalom ma 36 ezer euróba kerül, szemben az amerikai 2000 vagy kínai 600 eurós eljárási költséggel. Az egységes szabadalmi eljárás nagyjából 5000 euróba kerül majd.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.