Végezhet a magzattal a zikaláz?

MTI

2016. február 17., szerda 21:37

Zikavírus miatt halhatott meg az anyaméhben egy magzat Rio de Janeiróban. A járvány kitörése óta ez az első ilyen eset – közölte szerdán a Globo című internetes portál.

A 34 éves anya terhessége teljesen normálisan alakult, ám hat hónaposan zikavírus fertőzte meg, majd egy vizsgálat során kiderült, hogy a magzat tíz napja halott. A legutóbbi, december 25-én végzett ultrahangvizsgálat még nem mutatott semmilyen eltérést. Jelenleg a Fiocruz Intézet szakemberei vizsgálják, szerepet játszott-e a magzat halálában a zikavírus.

A terhesség harmadik hónapja után gyakrabban fordulnak elő vetélések, mint azt sokan gondolják. Ennek okai lehetnek különböző fertőzések, génhiba, torz fejlődés vagy az anyát érő túl sok stressz is. Sok esetben felderítetlenek maradnak az okok.

Kóros kisfejűséghez vezethet

Az utóbbi időben azonosították a zikavírust olyan csecsemők agyában, akik torz koponyával születtek, ami alapján erős a gyanú, hogy összefüggés van a vírus és a mikrokefália, vagyis a kóros kisfejűség között.

Szexuális úton is terjedhet

Az egyesült államokbeli Dallasban diagnosztizálták az első olyan zikavírus-fertőzést, amely vélhetően szexuális úton, nem pedig szúnyogcsípéssel történt.

A brazil hatóságok később azt közölték: volt, aki vérátömlesztés során fertőződött meg tavaly a zikavírussal Brazíliában.

Múlt héten szlovén kutatók tártak fel tudományos bizonyítékot a zikavírus és a kisfejűség közötti kapcsolatra: a tudósok egy abortált magzat rendellenesen kicsi agyában azonosították a vírust. Brazil kutatók is bejelentették, hogy bizonyítékul szolgáló vizsgálatokat végeztek. A vírust a születésük után nem sokkal elhunyt csecsemők gyulladt agyszövetében mutatták ki, ám az még nem világos, hogyan működik a kórokozó.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb ismeretei szerint a magzatoknál kisebb eséllyel alakul ki a kóros kisfejűség, ha az anya csak a terhesség hatodik hónapja után fertőződik meg a zikavírussal.
Brazília és az Egyesült Államok 800 nő és gyermeke vizsgálatával akarja előmozdítani a zikavírus kutatását. A Paraná államban dolgozó kutatócsapatban az amerikai járványügyi hivatal (CDC) 17 szakértője és a brazil egészségügyi minisztérium 9 tudósa vesz részt, munkájuk a tervek szerint ötven napig tart, eredményeiket áprilisban mutatják be.

Készül az oltóanyag

A járvány a jövőben világszerte elterjedhet a WHO szerint, mivel egyre bővül a vírust hordozó szúnyogok élettere a klímaváltozás, a városok gyors növekedése és a globalizáció miatt.

Az Európai Unió a zikaláz kutatását tízmillió euróval támogatja – közölte Marcelo Castro brazil egészségügyi miniszter. Brazília és az Egyesült Államok közösen dolgozik egy oltóanyag kifejlesztésén, ehhez becsléseik szerint két évre van szükség.

Az Aedes aegypti szúnyog által terjesztett kórokozó Brazíliában fertőzött meg a legtöbb embert, 2015 óta másfélmilliót. A brazil egészségügyi minisztérium szerint október óta több mint 4000 mikrokefália-gyanús kisbaba született az országban, közülük 462 bizonyítottan e betegségben szenved. A brazil hatóságok kiterjedt kampányt indítottak a járvány visszaszorítására: 220 ezer katonát mozgósítottak a szúnyog élőhelyeinek kifüstölésére, és több milliónyi röpcédulát is szétosztottak a lakosság tájékoztatására.

Mutáns moszkitókkal a zikavírus ellen?

Hatékony fellépést is ígérhet a zikavírus ellen az Oxitec nevű brit cég eljárása, a vállalat kutatóinak ugyanis sikerült egy olyan moszkitófajtát kitenyészteniük, ami meggátolhatja a vírus szaporodását.

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.