Világrekordra készülnek a Jeges-tengeren

PR

2012. május 14., hétfő 20:07

Világrekord felállítására törekednek az ASV Roboat osztrák vitorlás robot tervezői.

Egy többnapos kutatási projekt keretében július 9. és 19. között a teljesen automata, legénység nélküli vitorlás hajó a tervek szerint 150 tengeri mérföldet fog megtenni a Jeges-tengeren. A jelenlegi rekordtartó egy francia főiskola hajója 95 tengeri mérfölddel – mondta el Roland Stelzer projektvezető, az Osztrák Innovatív Informatika Társaság munkatársa.

A kísérlet során a hajónak száz órát kell megszakítás nélkül a tengeren töltenie, mindeközben minden előforduló helyzettel emberi segítség nélkül kell megküzdenie. A hajó nemzetközi összehasonlításban a legjobbnak számít. Tavaly a World Robotic Sailing Championship versenyen megvédte világbajnoki címét.

Az ASV Roboat első útját kutatási célokra is felhasználják. Az egyesült államokbeli Oregon Állami Egyetem tengerbiológusainak közreműködésével a kihalástól fenyegetett disznódelfineket is megfigyelik a hajó segítségével. A hajóra szerelt, víz alatti mikrofonnal feljegyzik a tengeri emlősök hangját, így a szakértők információkat szerezhetnek a delfinek vándorlási útvonalairól, párzási helyeiről és kommunikációs viselkedéséről. A hangtalanul mozgó hajó nem ijeszti meg az állatokat, így hosszú időn át zavartalanul folyhatnak a megfigyelések.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.