Vizsgálják a csontokat

WA

2012. május 26., szombat 11:49, frissítve: szombat 13:04

A Bristoli Egyetem régészei exhumálják és megvizsgálják azokat az emberi csontokat, amelyeket Walesben, Pembrokeshire grófság nyugati részén a Trefael-menhir alatti sírkamrában találtak.

Az 1,2 méter magas és 2 méter hosszú „sziklát” sokáig a függőlegesen felállított „magányos” kövek, a menhirek közé sorolták. Először 1889-ben jelölték be a térképeken a menhirt, de a tudósok csak 1972-ben vetették fel, hogy egy prehistorikus síremlék része lehetett a magányos kő. Mindazonáltal majd 40 évig a területen sem geofizikai vizsgálatokat, sem ásatásokat nem végeztek – olvasható a BBC hírei között és a Bristoli Egyetem honlapján.

A Bristoli Egyetem régészei – George Nash, Thomas Wellicome és Adam Stanford – 2010 szeptemberében kezdték meg a feltárásokat, majd tavaly újból visszatértek a menhirhez. Az ásatások során emberi maradványokat, gyöngyöket és cserépedényeket találtak, valamint feltártak egy félméteres hosszúságú koporsószerű kőkonténert. Utóbbi a régészek szerint a bronzkorban került a Trefael-menhir mellé, vagyis a későbbiekben is temetkeztek a helyszínen. „Ez lehetett Wales legkorábbi újkőkori rituális temetkezési helye, s az egyik legelső Nyugat-Európában” – hangsúlyozzák a régészek.

A menhiren összesen 75 olyan kerek lyukat találtak, amelyeket újkőkori és bronzkori szertartások során véstek ki.

Mint George Nash rámutatott: Kr. e. 3500 táján építették meg nagy sziklatömbökből a sírkamrát, amelyet Kr.  e. 2000 körül romboltak le. Ezt követően a menhir a közeli bronzkori helyszínek felé mutató „útjelzőként” szolgált.

A gyöngyök viszont arról tanúskodnak, hogy jóval a sírkamra építését megelőzően is temetkezhettek itt, tekintettel a közelben lévő, tízezer éves, középső kőkori helyszínre. George Nash közlése szerint az igazságügyi minisztériumtól engedélyt kapott az expedíció, hogy amikor szeptemberben visszatér a helyszínre, elvégezze a csontmaradványok vizsgálatát, beleértve a radiokarbonos kormeghatározásukat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.