Zsírral a depresszió ellen?

WA

2012. július 10., kedd 15:38

A zsírszövetek által termelt adiponektin nevű hormon egérkísérletekben csökkentette a depressziószerű tüneteket és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát – közölték a Texasi Egyetem orvosi karának kutatói.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben megjelent tanulmányban a szerzők kiemelték, hogy mivel minden jelenleg használt antidepresszáns növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, különösen nagy jelentősége lehet egy új típusú szernek. A zsírszövetekben termelődő adiponektin hormon befolyásolja a szervezet válaszát az inzulinra, egyúttal védi az ereket bélelő sejteket a gyulladástól.

Xin-Yun Lu kutatásvezető és csoportja megállapította, hogy ha hosszabb időn át folyamatosan kudarc éri az egereket, akkor alacsonyabb lesz az állatok vérében mérhető adiponektin hormon szintje. Ekkor „társaságkerülő”, depressziószerű viselkedést mutatnak.

A kísérletben az állatokat 14 napon át újra és újra náluk nagyobb, agresszív egyedekkel zárták össze, így sorozatosan vereséget szenvedtek. Vérükben minden így eltöltött nap után mérték az adiponektin koncentrációját, felfedve az összefüggést a depressziószerű viselkedés és az alacsonyabb hormonszint között.

A későbbiekben megvizsgálták a kívülről adagolt adiponektin hatását cukorbeteggé tett, illetve depressziószerű viselkedést mutató egereknél is, és azt tapasztalták, hogy a hormonbevitel mindkét csoportban javította a tüneteket.

„Az adiponektin a maga diabéteszellenes aktivitásával új típusú, innovatív terápiás célpont lehet a depresszió kezelésében, különösen azoknál, akik cukorbetegek vagy a betegség megelőző állapotában vannak” – idézte Lu professzort a Science Daily című tudományos ismeretterjesztő portál.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.