A kínai Mars-misszió tizenháromféle rakományt fog szállítani

MN

2017. szeptember 21., csütörtök 20:24, frissítve: péntek 09:50

Tizenháromféle rakomány, köztük hat marsjáró robot lesz a 2020-ra tervezett kínai Mars-misszió űrszondájának fedélzetén.

„A Mars feltérképezését célzó program remekül halad” – mondta Csang Zsungcsiao, a misszió főmérnöke a Pekingben zajló hold- és mélyűrkutatási nemzetközi fórumon. Hozzátette: a rakományként szállított eszközökkel a marsi környezetre, a felszíni struktúrákra és a légkörre vonatkozó adatokat fogunk gyűjteni.

A kínai Mars-misszió keretében űrszondát indítanak útnak 2020-ban egy Hosszú Menetelés–5 típusú hordozórakétával az ország déli részén lévő Hajnan tartománybeli Vencsang űrrakéta-indítóállomásról.

A nagyjából hét hónapig tartó utazást követően a vörös bolygó körül pályára állt űreszközről le fog válni egy leszállóegység, hogy a Mars északi féltekéjén landolva „szabadon engedje” a felszín tanulmányozására szolgáló marsjáró robotokat.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.