A kínai Mars-misszió tizenháromféle rakományt fog szállítani

MN

2017. szeptember 21., csütörtök 20:24, frissítve: péntek 09:50

Tizenháromféle rakomány, köztük hat marsjáró robot lesz a 2020-ra tervezett kínai Mars-misszió űrszondájának fedélzetén.

„A Mars feltérképezését célzó program remekül halad” – mondta Csang Zsungcsiao, a misszió főmérnöke a Pekingben zajló hold- és mélyűrkutatási nemzetközi fórumon. Hozzátette: a rakományként szállított eszközökkel a marsi környezetre, a felszíni struktúrákra és a légkörre vonatkozó adatokat fogunk gyűjteni.

A kínai Mars-misszió keretében űrszondát indítanak útnak 2020-ban egy Hosszú Menetelés–5 típusú hordozórakétával az ország déli részén lévő Hajnan tartománybeli Vencsang űrrakéta-indítóállomásról.

A nagyjából hét hónapig tartó utazást követően a vörös bolygó körül pályára állt űreszközről le fog válni egy leszállóegység, hogy a Mars északi féltekéjén landolva „szabadon engedje” a felszín tanulmányozására szolgáló marsjáró robotokat.

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.