Bolygóvédő szakembereket keres a NASA

MTI

2017. augusztus 3., csütörtök 09:47, frissítve: csütörtök 10:01

Bolygóvédő állást hirdetett az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA): a felügyelőknek az idegenektől kell megóvniuk a Földet.

Az álláshirdetésben olyan szakembereket keresnek, akik bolygóvédő tisztviselőként (planetary protection officer) megakadályozzák, hogy idegen elemek szennyezzék a Földet.

A felhívás valódi, a USAJobs, az amerikai kormány hivatalos netes felületén jelent meg, ahol szövetségi hivatalok és szervezetek hirdetnek állásokat.

A jelöltektől elvárják, hogy „haladó szintű bolygóvédelmi ismeretekkel rendelkezzenek”, legyen tapasztalatuk „űrprogramok tervezésében és kivitelezésében”, mivel a feladat „a világűr emberek és robotok végezte felfedezéséből származó biológiai szennyezés megakadályozása” lesz.

A pályázókat kiemelkedő fizetéssel kecsegtetik: évente 124 ezer és 187 ezer dollár (31,7 millió és 47,8 millió forint) között kereshet, akit felvesznek. A szerződéseket három évre kötik, amelyet további két évvel hosszabbíthatnak meg. A pályázók augusztus közepéig jelentkezhetnek.

A BBC szerint az ötlet nem új, az ENSZ 1967-ben aláírt űrhajózási egyezménye tartalmazza a felhívást, hogy az űrhajókat indító országok akadályozzák meg a földi űrszennyezést.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.