Bolygóvédő szakembereket keres a NASA

MTI

2017. augusztus 3., csütörtök 09:47, frissítve: csütörtök 10:01

Bolygóvédő állást hirdetett az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA): a felügyelőknek az idegenektől kell megóvniuk a Földet.

Az álláshirdetésben olyan szakembereket keresnek, akik bolygóvédő tisztviselőként (planetary protection officer) megakadályozzák, hogy idegen elemek szennyezzék a Földet.

A felhívás valódi, a USAJobs, az amerikai kormány hivatalos netes felületén jelent meg, ahol szövetségi hivatalok és szervezetek hirdetnek állásokat.

A jelöltektől elvárják, hogy „haladó szintű bolygóvédelmi ismeretekkel rendelkezzenek”, legyen tapasztalatuk „űrprogramok tervezésében és kivitelezésében”, mivel a feladat „a világűr emberek és robotok végezte felfedezéséből származó biológiai szennyezés megakadályozása” lesz.

A pályázókat kiemelkedő fizetéssel kecsegtetik: évente 124 ezer és 187 ezer dollár (31,7 millió és 47,8 millió forint) között kereshet, akit felvesznek. A szerződéseket három évre kötik, amelyet további két évvel hosszabbíthatnak meg. A pályázók augusztus közepéig jelentkezhetnek.

A BBC szerint az ötlet nem új, az ENSZ 1967-ben aláírt űrhajózási egyezménye tartalmazza a felhívást, hogy az űrhajókat indító országok akadályozzák meg a földi űrszennyezést.

A szerkesztő ajánlja

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.

Molnár Csaba

Az amerikai elnökválasztást befolyásoló orosz trollok mindennapjai

Tizenhárom orosz a Facebook és Twitter segítségével dróton rángatta az amerikai választók tömegeit.