Csillaggal ütközik a naprendszerünk

Csécsi László

Csécsi László

2016. december 28., szerda 17:13, frissítve: szerda 17:55

Hamarosan egy idegen csillag zavarja meg a naprendszerünk nyugalmát. A hamarosant természetesen csillagászati időléptékben kell érteni, a bolygórendszerünk és a Gliese 710 közötti találkozóra ugyanis 1,35 millió év múlva kerül majd sor. A tudósok már korábban is tisztában voltak vele, hogy a csillag a jövőben közel kerül a naprendszerünkhöz, ám egy friss tanulmány nemrégiben rávilágított, hogy a korábban vártnál jóval közelebb fog elhaladni, ezért nagy felfordulást okozhat majd a naprendszerünk szélén elhelyezkedő, üstökösmagoktól hemzsegő Oort-felhőben.

Egy az  Astronomy & Astrophysics című lapban publikált tanulmány szerint a Gliese 710 körülbelül feleakkora, mint a napunk, és jelenleg 64 fényévre van tőlünk. Csakhogy pontosan felénk tart. Filip Berski és Piotr A. Dybczynski, a poznani Adam Mickiewicz Egyetem csillagászainak számítása szerint 13 365 csillagászati egységre közelít majd meg bennünket. (A csillagászati egység a Föld és a Nap közötti átlagos távolságot jelöli, ami 150 millió kilométer.) Ez a távolság alig több mint 0,2 fényév, mégis messze kívül esik a bolygók pályáján, hiszen még a Plútó is csak legfeljebb 50 csillagászati egységre távolodik el a Naptól. (Ráadásul ma már csak törpebolygóként illik rá hivatkozni.) A Naprendszer köré gömbhéjat vonó, üstökösmagok milliárdjaiból álló Oort-felhő azonban akár 200 ezer csillagászati egységig is kiterjedhet, így a Gliese 710 ott alapos felfordulást okozhat. A számítások szerint a találkozót követően egy három-négymillió évig tartó üstököszápor sújthatja a naprendszer belső területeit. Ha él még akkor valaki a Földön, és fel tud nézni az égre, akkor évente körülbelül tíz szabad szemmel is látható üstököst csodálhat majd meg. A Gliese 710 akkoriban az égbolt legfényesebb csillaga lesz, úgy fog ragyogni az égen, mint a Jupiter vagy a Mars a legfényesebb időszakukban.

„Számításaink szerint a következő tízmillió évben a Gliese 710 gyakorolja majd a legnagyobb befolyást az Oort-felhőre” – jelentették ki a lengyel csillagászok. Az egyelőre nem világos, hogy a földi életre pontosan milyen hatással lesz ez az égi esemény. A Naprendszer belseje felé sodródó üstökösök akár telibe is találhatják a Földet, de egy ilyen katasztrófa valószínűségét szinte lehetetlen előrejelezni ilyen hosszú távon. Ráadásul a Jupiter egyfajta szűrőként működik, hatalmas gravitációja segítségével a veszélyes objektumok többségét vagy magához rántja, vagy kisöpri a naprendszer síkjából. 

A poznani csillagászok szerint az elmúlt néhány millió évben egy csillag sem férkőzött annyira közel a napunkhoz, mint amennyire a Gliese 710 fog 1,35 millió év múlva. És nem ez az egyetlen olyan csillag, amely 3 fényévnél közelebb halad el a Nap mellett a következő néhány millió évben. A csillagászok jelenleg több mint tíz ilyen égitestről tudnak.

A lapunknak nyilatkozó szakértők egyébként úgy vélekednek, hogy a lengyel csillagászok prognózisát nem árt enyhe szkepszissel kezelni annak ellenére, hogy tanulmányukat egy neves kiadványban publikálták. A Gliese 710 pontos pályáját ugyanis még a mai eszközökkel is nagyon nehéz több mint egymillió évre előre jelezni. Ez persze nem azt jelenti, hogy a csillag nem közelíti meg a naprendszerünket, inkább az elhaladásának pontos távolsága bizonytalan. A találkozás hatása szintén felvethet néhány kérdést. Igaz ugyan, hogy a naprendszert körülölelő Oort-felhő létezését egyre valószínűbbnek tartják a csillagászok, de még nem áll rendelkezésre olyan technológia, amellyel ezt minden kétséget kizáróan bizonyítani tudnák. Létezésére elsősorban abból következtetnek, hogy más naprendszerek körül már megfigyeltek kiterjedt üstökösfelhőket.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.