Elszabadult a kínai űrállomás, zuhan a Föld felé

MN

2018. március 27., kedd 17:40, frissítve: kedd 18:07

A magára hagyott Tienkung-1 (mennyei palota) a Föld felé tart, nemsokára be is csapódhat. A számítások szerint húsvét hétvégéjén, akár már pénteken belép és elég a Föld légkörében – írja a BBC. A becsapódás miatt azonban nincs ok a pánikra.

A kínaiak már 2016-ban elvesztették az űrállomásuk feletti ellenőrzést, és azóta a Tiangong-1 megállíthatatlanul zuhan a Föld felé. A 8,5 tonnás eszköznek az előzetes számítások szerint mintegy 1,5-3,5 tonnányi része fogja átvészelni a légkörbe lépést.

A Tiangong-1-et 2011-ben bocsátották fel, és legalább annyira szolgálta a Kínai Népköztársaság politikai propagandacéljait, mint a tudomány haladását. Egy évvel később az első kínai női űrhajós, Liu Jang is tiszteletét tette az állomáson. Mégsem lett hosszú életű az űreszköz, ugyanis alig öt év után valamiért – a kínai űrkutatás jelentős része katonai titoknak minősül, ami joggal aggaszthat mindenkit – elveszítették felette az ellenőrzést.

Miután megszakadt a kapcsolat az elhagyatottan sodródó űreszközzel, az megkezdett kontrollálatlanul sodródni és letérni az orbitális pályáról. Azt mindenki tudja, hogy mi ennek a vége: bolygónkhoz egyre közelebb kerülve egyszer csak belép a légkörbe, ahol az óriási súrlódás miatt olyannyira felmelegszik, hogy részben elég.

Annak valószínűsége, hogy valakinek a fejére esik az űrszemét, csekély, tekintve hogy – a közfelfogással szemben, miszerint mára az egész bolygót meghódítottuk – a Föld felszínének nagyon kis töredéke lakott, nagy része óceán és sivatag.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.