Hamarosan egy nagy aszteroida repül el nagyon közel a Föld mellett

MTI

2017. április 7., péntek 21:12, frissítve: péntek 21:27

Egy három éve felfedezett, viszonylag nagy aszteroida fog elhaladni nagyon közel a Föld mellett április 19-én – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) pénteken. A 2014 JO25 jelű kisbolygó becsült szélessége 1,4 kilométer. Várhatóan biztonságos távolságra, mintegy 1,8 millió kilométerre közelít meg minket, ami a Föld–Hold-távolság 4,6-szerese.

Bár nem áll fenn a lehetősége annak, hogy az aszteroida bolygónkkal ütközzön, ez a távolság nagyon közeli egy ilyen méretű aszteroida esetében – olvasható a NASA közleményében.

Kisméretű aszteroidák minden héten többször elhaladnak ilyen távolságban a Föld mellett, de ez a távolság a legkisebb bármely ilyen méretű vagy nagyobb ismert aszteroida esetében az öt kilométeres Toutatis kisbolygó óta, amely 2004 szeptemberében négy Föld–Hold-távolságra közelítette meg otthonunkat – közölte a NASA.

A szakemberek ismerete szerint hasonló méretű aszteroida legközelebb 2027-ben fog elhaladni a Föld mellett: az 1999 AN10 jelű, 800 méter átmérőjű kisbolygó egy Föld–Hold-távolságra, azaz 380 ezer kilométerre fogja megközelíteni a Földet.

A NASA szerint a 2014 JO25 jelű kisbolygó négyszáz év óta a legközelebb kerül a Földhöz április 19-én, és a következő ötszáz év alatt nem is lesz kisebb a távolság közte és a bolygónk között.

Az aszteroida a Nap felől fogja megközelíteni a Földet, és április 19-e után láthatóvá válik az éjszakai égbolton. Kis távcsővel egy-két éjszakán át lehet majd látni, mielőtt gyorsan eltávolodik a Földtől.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.