Hamarosan egy nagy aszteroida repül el nagyon közel a Föld mellett

MTI

2017. április 7., péntek 21:12, frissítve: péntek 21:27

Egy három éve felfedezett, viszonylag nagy aszteroida fog elhaladni nagyon közel a Föld mellett április 19-én – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) pénteken. A 2014 JO25 jelű kisbolygó becsült szélessége 1,4 kilométer. Várhatóan biztonságos távolságra, mintegy 1,8 millió kilométerre közelít meg minket, ami a Föld–Hold-távolság 4,6-szerese.

Bár nem áll fenn a lehetősége annak, hogy az aszteroida bolygónkkal ütközzön, ez a távolság nagyon közeli egy ilyen méretű aszteroida esetében – olvasható a NASA közleményében.

Kisméretű aszteroidák minden héten többször elhaladnak ilyen távolságban a Föld mellett, de ez a távolság a legkisebb bármely ilyen méretű vagy nagyobb ismert aszteroida esetében az öt kilométeres Toutatis kisbolygó óta, amely 2004 szeptemberében négy Föld–Hold-távolságra közelítette meg otthonunkat – közölte a NASA.

A szakemberek ismerete szerint hasonló méretű aszteroida legközelebb 2027-ben fog elhaladni a Föld mellett: az 1999 AN10 jelű, 800 méter átmérőjű kisbolygó egy Föld–Hold-távolságra, azaz 380 ezer kilométerre fogja megközelíteni a Földet.

A NASA szerint a 2014 JO25 jelű kisbolygó négyszáz év óta a legközelebb kerül a Földhöz április 19-én, és a következő ötszáz év alatt nem is lesz kisebb a távolság közte és a bolygónk között.

Az aszteroida a Nap felől fogja megközelíteni a Földet, és április 19-e után láthatóvá válik az éjszakai égbolton. Kis távcsővel egy-két éjszakán át lehet majd látni, mielőtt gyorsan eltávolodik a Földtől.

A szerkesztő ajánlja

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például a nácikkal kollaboráló francia politikusoktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.

Lándori Tamás

Döntenek ma a lúgos perben: összeszedtük a vád és a védelem főbb állításait

A negyedik – és minden valószínűség szerint nem az utolsó – bírói tanács dönt a bűncselekmény ügyében.

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

x
Rendkívüli hír