Hat órát dolgoztak a világűrben az asztronauták

MTI

2017. március 24., péntek 21:11, frissítve: péntek 21:25

Új dokkoló állást készítenek elő a Nemzetközi Űrállomáson kereskedelmi járatok fogadására, és ezért pénteken két asztronauta több mint hat órát töltött munkával a külső felületen.

Egy kikötési pont már van a Dragon és a Starlinger típusú, legénység szállítására alkalmas űrhajók számára. Ezt legkorábban a jövő év elején vehetik használatba. Az újabbat kizárólag teherűrhajóknak szánják, és valamivel előbb már munkába állhat.

Az ezzel kapcsolatos szerelési feladatokat Shane Kimbrough amerikai űrhajós, az űrállomás parancsnoka végezte el, miközben társa, a francia Thomas Pesquet fedélzeti mérnök szivárgás jeleit kereste egy külső ammóniás hűtő vezetékén. A szivárgás eddig csekély volt, de mostanában felerősödött, és az amerikai űrhivatal, a NASA hajszálpontosan tudni akarja a helyét. Pesquet viszont azt jelentette, hogy nem talált szivárgást.

A hat és fél órás munkálatok során kicseréltek két japán kamerát és elvégeztek más, kisebb feladatokat is. Amikor visszatértek az űrállomás belsejébe, a társaik különleges kesztyűkben és maszkokban fogadták őket, mert Kimbrough jelezte, hogy az egyik saját kesztyűjén sárga, krétához hasonló anyagot vett észre. Elővigyázatosságból mindkét kesztyűjét bebugyolálták, mielőtt levette volna őket.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.