Irán műholdat bocsátott fel az űrbe

MTI

2017. július 27., csütörtök 16:42, frissítve: csütörtök 16:51

Irán negyedtonnás műholdat bocsátott fel csütörtökön az űrbe – jelentette az iráni állami tulajdonú média. A műhold sikeres felbocsátásáról az állami televízió mellett az állami tulajdonú yjc.ir hírportál és a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség is beszámolt.

A műholdat a fárszi nyelven „főnixet” jelentő „Szimorg” nevű rakéta vitte fel a világűrbe, ahol Föld körüli pályára állt.

Az iráni rakétakísérleteket az elmúlt időszakban számos alkalommal bírálta az Egyesült Államok, amely arra hivatkozva, hogy Irán rakétaprogramja amerikai érdekeket fenyeget, a múlt héten a programban érintett tizennyolc iráni természetes és jogi személy ellen szankciókat is elrendelt. Irán viszont elidegeníthetetlen jogának tekinti, hogy továbbfejlessze „elrettentő képességét”.

Habár az Irán és a nagyhatalmak között 2015-ben megkötött nukleáris megállapodás engedélyezi a csütörtökihez hasonló rakétatesztek végrehajtását, amerikai tisztségviselők szerint az sérti az egyezség szellemét.

Haszan Róháni iráni elnök szerdán kijelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül, ha az Egyesült Államok bármilyen módon megsérti az Irán és hat nagyhatalom között 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást. Az egyezmény értelmében Irán jelentősen korlátozza atomprogramját, cserébe feloldották a vele szembeni szankciók nagy részét.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.