Irán műholdat bocsátott fel az űrbe

MTI

2017. július 27., csütörtök 16:42, frissítve: csütörtök 16:51

Irán negyedtonnás műholdat bocsátott fel csütörtökön az űrbe – jelentette az iráni állami tulajdonú média. A műhold sikeres felbocsátásáról az állami televízió mellett az állami tulajdonú yjc.ir hírportál és a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség is beszámolt.

A műholdat a fárszi nyelven „főnixet” jelentő „Szimorg” nevű rakéta vitte fel a világűrbe, ahol Föld körüli pályára állt.

Az iráni rakétakísérleteket az elmúlt időszakban számos alkalommal bírálta az Egyesült Államok, amely arra hivatkozva, hogy Irán rakétaprogramja amerikai érdekeket fenyeget, a múlt héten a programban érintett tizennyolc iráni természetes és jogi személy ellen szankciókat is elrendelt. Irán viszont elidegeníthetetlen jogának tekinti, hogy továbbfejlessze „elrettentő képességét”.

Habár az Irán és a nagyhatalmak között 2015-ben megkötött nukleáris megállapodás engedélyezi a csütörtökihez hasonló rakétatesztek végrehajtását, amerikai tisztségviselők szerint az sérti az egyezség szellemét.

Haszan Róháni iráni elnök szerdán kijelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül, ha az Egyesült Államok bármilyen módon megsérti az Irán és hat nagyhatalom között 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást. Az egyezmény értelmében Irán jelentősen korlátozza atomprogramját, cserébe feloldották a vele szembeni szankciók nagy részét.

A szerkesztő ajánlja

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.