Kémműholdat vitt az űrbe a SpaceX rakétája

MN

2017. május 1., hétfő 16:18, frissítve: hétfő 16:41

Titkos kormányzati megbízást hajtott végre a SpaceX magáncég Falkon 9 típusú rakétája, amely helyi idő szerint hétfőn reggel indult útnak a floridai Kennedy Űrközpontból. Az űrjármű északkelet felé repült az Atlanti-óceán felett. Az űrjármű első fokozata később rendben visszatért a Földre, így újra fel lehet használni – ez teszi rendkívül gazdaságossá a Falcon 9-et.

A küldetés jódjele NROL-76 volt, utalva arra, hogy az amerikai Nemzeti Felderítési Hivatal (National Reconnaissance Office, röviden NRO) volt a megbízó, a rakomány pedig egy kémműhold lehetett. A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk azt írta a Twitteren, hogy a küldetés sikeresen elindult, pedig majdnem el kellett halasztani az erős szél miatt.

 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.