Kigördült a hangárból a világ legnagyobb repülőgépe

2017. június 1., csütörtök 12:18, frissítve: szombat 09:11

Több mint 117 méteres szárnyfesztávjával, 15 méteres magasságával és 6 hajtóművével önmagában impozáns látvány a Vulcan Aerospace kísérleti gépe, a Stratolaunch – a jelenlegi legnagyobb teherszállító gép, az An-225 fesztávja 88,4 méter –, de az igazi különlegességét az egyedi felépítése, a kettős törzse adja. Arra tervezték ugyanis, hogy műholdakat hordozó rakétákat emeljen fel a felső légkörbe, ennek megfelelően a tervezett teherbírása 226 tonna.

A Microsoft-társalapító, Paul Allen cége által épített óriásgépet – amelynek 28 kereke van – szerdán tolták ki először a hangárból a kaliforniai Mojave-sivatagban. Jean Floyd vezérigazgató azt ígérte, hogy az alapos biztonsági tesztek után az első, bemutató indítás 2019 elején várható.

Paul Allen célja, hogy jelentősen csökkentse az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak pályára állítási költségeit. Hasonló céllal hozta létre Jeff Bezos Amazon-vezér és Elon Musk, a Tesla tulajdonosa SpaceX-et, amely a földre visszatérő, újra felhasználható rakétákat épít.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.