Megemelték a Nemzetközi Űrállomás pályájának magasságát

MTI

2017. november 2., csütörtök 07:14, frissítve: csütörtök 10:26

Az orosz Progressz MSZ-06 teherűrhajó hajtóműveinek segítségével 700 méterrel megemelték a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályájának magasságát – közölte csütörtökön a Moszkva melletti Repülésirányítási Központ (CUP).

A tájékoztatás szerint a pályakorrekció tervezett volt. A teherhajó hajtóműveit 3 perc 43 másodpercig működtették, és ezzel az ISS pályája elérte a Földtől mért 404,6 kilométeres magasságot.

A pályamódosításra azért volt szükség, hogy megfelelő feltételeket teremtsenek a Szojuz MSZ-06 típusú űrhajó visszatéréséhez az ISS-ről a Földre december 14-én. A manőverrel egyben felkészülnek arra, hogy fogadják a december 17-én felbocsátandó Szojuz MSZ-07-es orosz űrhajót.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.