Nem volt teljes siker a SpaceX szuperrakétájának tesztje

MN

2018. február 7., szerda 09:53, frissítve: szerda 16:04

Bár a világ teljes sikerként ünnepli a SpaceX Falcon Heavy nevű rakétájának keddi indítását – amely a fanyalgók szerint egyszerűen csak a valaha volt legdrágább autóreklám –, a teszt nem volt száz százalékban sikeres: a hordózóegységet alkotó három Falcon–9 rakétából kettő sikeresen – és látványosan – visszatért a floridai Cape Canaveral Űrközpontba, de a harmadik, a Tesla Roadstert hordozó nem tudott kellőképpen lelassítani a légkörben, és megsemmisült –írja a The Verge.

A rakéta három motorja közül csak egy kapcsolt be, így az űreszköz 480 kilométeres óránkénti sebességgel csapódott a tengerbe, mintegy száz méterre a drónhajónak nevezett platformtól. Elon Musk vezérigazgató a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy ennek mellékhatásaként a drónhajó két motorja is tönkrement, mivel a becsapódó rakéta vízzel és repeszekkel borította be a platformot. 

Bár ettől a hibától függetlenül sikeres volt a jelenlegi legerősebb hordozórakéta indítása, a SpaceX igyekezett nem nagydobra verni a történteket, például megszakították a középső rakéta landolásának közvetítését, amikor rájöttek, hogy baj van. Később, a The Verge beszámolója után viszont már a küldetésről tájékoztató videóban is elismerték a történteket. A rakéta egyébként sikeresen pályára állította Musk Tesla Roadsterét, ami a tervek szerint a Nap körül keringve eléri majd a Marsot is.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.