Októberben szinte súrolja a Földet egy aszteroida

MN

2017. július 31., hétfő 15:01, frissítve: hétfő 20:39

Kiváló lehetőséget kapnak hamarosan a Föld-közeli objektumokat tanulmányozó kutatók: a 2012 TC4 jelű kisebb – 10 és 30 méter közé becsült – aszteroida október 12-én egészen közel halad el a Föld mellett. Az egészen közel persze relatív, és vannak számítási bizonytalanságok is, de a NASA most úgy számol: az égitest nem lesz közelebb a Földhöz 6800 kilométernél, ami csillagászati mértékkel nem több egy hajszálnál.

A 2012 TC4, mint a neve is mutatja, már majdnem öt éve ismert, de a Hawaiin található Pan-STARRS teleszkóp csak hét napig tudta követni, miután kiszúrta 2012 október elején. Ebből fakad a bizonytalanság, hogy pontosan mekkora távolságra halad el: lehet, hogy 6800 kilométerre, de lehet, hogy 270 ezerre. Ez még mindig nem sok, csak a Föld és a Hold átlagos távolságának mintegy kétharmada.

Ahogy közeledik a Földhöz az aszteroida – amely valamivel nagyobb, mint az oroszországi Cseljabinszk fölött 2013-ban felrobbant meteor –, több teleszkópot is ráállítanak, így lesz lehetőség pontosítani a számításokat és megfigyelni az objektumot. Ez általában is jó tapasztalatot jelent a Föld-közeli, vagyis potenciálisan veszélyt jelentő aszteroidák megfigyelésével és a pályájuk kiszámításával foglalkozó kutatóknak.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.