Októberben szinte súrolja a Földet egy aszteroida

MN

2017. július 31., hétfő 15:01, frissítve: hétfő 20:39

Kiváló lehetőséget kapnak hamarosan a Föld-közeli objektumokat tanulmányozó kutatók: a 2012 TC4 jelű kisebb – 10 és 30 méter közé becsült – aszteroida október 12-én egészen közel halad el a Föld mellett. Az egészen közel persze relatív, és vannak számítási bizonytalanságok is, de a NASA most úgy számol: az égitest nem lesz közelebb a Földhöz 6800 kilométernél, ami csillagászati mértékkel nem több egy hajszálnál.

A 2012 TC4, mint a neve is mutatja, már majdnem öt éve ismert, de a Hawaiin található Pan-STARRS teleszkóp csak hét napig tudta követni, miután kiszúrta 2012 október elején. Ebből fakad a bizonytalanság, hogy pontosan mekkora távolságra halad el: lehet, hogy 6800 kilométerre, de lehet, hogy 270 ezerre. Ez még mindig nem sok, csak a Föld és a Hold átlagos távolságának mintegy kétharmada.

Ahogy közeledik a Földhöz az aszteroida – amely valamivel nagyobb, mint az oroszországi Cseljabinszk fölött 2013-ban felrobbant meteor –, több teleszkópot is ráállítanak, így lesz lehetőség pontosítani a számításokat és megfigyelni az objektumot. Ez általában is jó tapasztalatot jelent a Föld-közeli, vagyis potenciálisan veszélyt jelentő aszteroidák megfigyelésével és a pályájuk kiszámításával foglalkozó kutatóknak.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.