Találjuk meg együtt a kilencedik bolygót!

Csécsi László

Csécsi László

2017. február 17., péntek 20:01, frissítve: szombat 11:30

Szeretne bekerülni a történelemkönyvekbe? Ha igen, itt a lehetőség! Most nem kell országokat elfoglalni, forradalmat kirobbantani vagy korszakos géniusszá válni ahhoz, hogy örökre bevésse a nevét az emberiség történetébe. Elég, ha ön lesz az első, aki a monitora előtt ülve észrevesz egy lassan araszoló halvány pöttyöt a Tejút csillagainak háttere előtt. Ha szerencséje van, és épp a naprendszerünk régóta keresett kilencedik bolygóját sikerül kiszúrnia, nevét soha többé nem lehet kitörölni a tudománytörténeti művekből.

A halhatatlanság eléréséhez nem kell mást tenni, mint jelentkezni a NASA nemrég indult, Backyard Worlds: Planet 9 programjába. Felvételi nincs, korhatártól függetlenül bárki részt vehet a kutatásban.

Gondoljon bele. Legutóbb éppen 87 éve, 1930. február 18-án találtak új bolygót a csillagászok a naprendszerünkben. Clyde W. Tombaughnak egy egész arizonai obszervatóriumra volt szüksége ahhoz, hogy felfedezze a Plútót, amit azóta le is fokoztak törpebolygóvá. Önnek viszont még számológépre sem lesz szüksége, arra pedig végképp nem, hogy a Neptunusz pályájában mutatkozó anomáliákkal szőrözzön. Elég időnként megnézegetni a NASA széles látószögű infravörös felmérő-felfedező műholdjának animációit és bejelölni a halvány pontocskákat, amelyek gyanúsak.

Persze a kilencedik bolygón kívül is akadhat látnivaló a felvételeken. A NASA tudósai arra számítanak, hogy több barna törpét is találni fognak a kutatás résztvevői. Ezek olyan gázgömbök, melyek nem elég nagyok, hogy beinduljon bennük a hidrogénfúzió, ezért nem világítanak olyan fényesen, mint például a Napunk.

E cikk szerzője nem telhetetlen, azzal is megelégedne, ha egy-két környékbeli barna törpe felfedezése kapcsolódna a nevéhez.

És hogy miért nekünk, embereknek kell maszatolnunk a felvételekkel? Miért nem bízzák ezt rá valamelyik szuperszámítógép még szuperebb algoritmusára? Azért, mert a NASA kutatói szerint az animációk könnyen összezavarják a gépeket.

Ilyen az, amikor az emberek elveszik a mesterséges intelligencia munkáját.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.