Történelmet írt a SpaceX

MN

2017. március 31., péntek 07:44, frissítve: péntek 19:09

Sikeresen landolt csütörtökön az Atlanti-óceánon horgonyzó uszályon – a világon elsőként – a SpaceX amerikai magáncég újrafelhasznált hordozórakétájának első fokozata, miután műholdat juttatott az űrbe, közölte az Elon Musk által alapított vállalat.

Ugyanez a Falcon 9 típusú hordozórakéta már egy évvel ezelőtt, tavaly áprilisban is járt az űrben, akkor a Dragon nevű űrhajót állította Föld körüli pályára – írja az MTI. Ezúttal a luxemburgi SES vállalat műholdjával bocsátották fel a floridai Kennedy űrközpontból. A hordozórakéta Föld körüli pályára állította a műholdat, leválasztotta a második fokozatot, majd az első, úgynevezett gyorsítófokozat tíz perccel a felbocsátás után visszatért a Földre, az Atlanti-óceánon horgonyzó platformon landolt.

Az űripar történetében most első ízben sikerült a milliárdos üzletember, Elon Musk által alapított vállalatnak újra felhasználnia egy hordozórakéta gyorsítófokozatát egy űrmisszióhoz. Musk ezzel újabb, öles lépést tett afelé, hogy sokkal olcsóbbá tegye az effajta feladatokat. Azt mondta az interneten élőben közvetített űrmisszió után: tizenöt év kellett ahhoz, hogy cége elérje ezt sikert, amely „hihetetlen mérföldkő” az űrrepülés történetében, és hatalmas forradalmat fog elindítani az űriparban.

A visszatérés technológiáját a SpaceX dolgozta ki. A hordozórakéta gyorsítófokozata négy összecsukható lábon landol teljesen automatikus üzemmódban egy távolról irányítható úszó platformon.

Bár sokan ragaszkodnak a teljesen új rakéták alkalmazásához, ha a SpaceX bebizonyítja, hogy az eljárással elérhető ugyanaz a teljesítmény, a műholdszolgáltatók könnyebb helyzetbe kerülhetnek – írja a BBC.

A SpaceX-nek így már kilencszer sikerült a leszállás a Falcon 9 típusú hordozórakéta első – Musk szerint legdrágább – fokozatával. Háromszor landolt szárazföldön, és – beleszámítva a csütörtöki leszállást – hatszor a tengeren. Most első ízben fordult elő, hogy egy már használt rakéta ismét az űrbe emelkedett, majd újra landolt. A vállalat idén még hatszor próbálkozik használt hordozórakéták újbóli felbocsátásával.

Elon Musk – aki egyben az elektromos autókat gyártó Tesla vállalat birtokosa is – végső céljának a Mars meghódítását tartja. A dél-afrikai származású, Amerikában élő üzletember február végén beszélt újabb, nagyratörő terveiről, azt mondta, hogy cége már a jövő év vége felé űrturistákat küld Hold körüli útra. Egy újfajta, emberek szállítására alkalmas Dragon űrhajó fogja megtenni a Hold körüli utat két űrturistával, akik ezért „jelentős összeget” fizettek előre. Nem fedte fel a vállalkozó kedvű űrturisták kilétét, sem azt, hogy mennyit fizettek. Csak annyit volt hajlandó róluk elárulni, hogy „nem hollywoodiak”, ők keresték meg az ötlettel a cégét, és tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen űrrepülés milyen kockázatokkal jár.

A vállalat Dragon típusú teherűrhajói már most is rendszeresen szállítanak rakományt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), és Elon Musk azt tervezi, hogy a jövő év közepétől asztronautákat is visznek majd az űrbázisra.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.