Végre Gagarin és Farkas Bertalan nyomdokain járhatunk

Földi Bence, Kovacsik Ágnes

2016. január 14., csütörtök 22:22, frissítve: péntek 10:45

Pénteken nyílik az űrrepülés technikáját és történetét bemutató Gateway to Space kiállítás a Millenárisban. Sokat lehet nézelődni, de a mai kor emberének igényeihez mérten egy fokkal lehetett volna több interaktív látványosság.

Azt vártuk a Gateway to Space-től, hogy eldobjuk az agyunkat, és ismét ötéves gyerekek leszünk, akik űrhajót akarnak építeni és fel akarnak menni a Holdra, majd onnan a Tatuinig meg sem állnának. Na, ez azért nem történt meg, de az érdeklődők az űrrepülésben használt számos felszerelést és eszközt – szkafandereket, űrrakétákat, holdjárót, űrállomásmodulokat – nézhetnek meg eredetiben vagy modellek révén. Így azért némi érzésünk lehet arról, milyen is űrhajósnak lenni. Ehhez társul a gazdag képi és videóanyag, valamint ki lehet próbálni az űrhajósok kiképzése során használthoz hasonlító, de annak lebutított változataiként működő szimulátorokat is.

Ezek a gépek természetesen a kiállítás legjobb darabjai, van köztük egy, az 1960-as években az első, emberi részvétellel végrehajtott amerikai űrprojekt, a Mercury-program űrhajósainak kiképzéséhez használt 360 fokos giroszkóp is. Ezt mi is teszteltük, lásd videónkat. Van még F18 típusú vadászrepülőgép- és űrsikló-szimulátor és egy, a súrlódásmentes környezetben való mozgás érzetével megismertető, űrsétát modellező zéró gravitációs berendezés is.

Szovjet és amerikai technika

„Remélem, hogy a tárlat bátorítani fogja a magyar fiatalokat, hogy minél többen lépjenek Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós nyomdokaiba” – mondta tárlatvezetésén Mike Flachbart, az amerikai űr- és rakétamúzeum munkatársa. Persze tévedünk, ha azt hisszük, csak amerikai eszközök és modellek szerepelnek a kiállításon, ugyanis megjelenik a szovjet űrtechnológia, valamint a nemzetközi projektekről is tájékozódhat a látogató. Magyar szekció is van, ezt az eddigi egyetlen magyar űrhajós, Farkas Bertalan is méltatta a helyszínen.

A tárlat kitér arra is, miként élnek az űrhajósok az űrben, mit esznek és isznak – például az amerikaiak csapolt Coca-Colát is fogyaszthattak –, milyen higiéniai lehetőségek állnak rendelkezésükre.

Az érdeklődők betekintést kaphatnak az űrhajózás jövőjébe is, láthatják a jelenleg is fejlesztés előtt álló Orion űrkabin modelljét. Az űrhajózás előzményeiről, Jules Verne Utazás a Holdba című regénye ihlette fejlesztésekről és a science fiction hatásáról is többet tudhat meg az érdeklődő, akire egy ponton Darth Vader is letekint.

A Gateway to Space kiállítást március 15-ig látogathatja a közönség a Millenáris parkban, a budapesti állomás után a tárlat a Dél-afrikai Köztársaságba utazik.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.