A kapcsolatok építéséhez jelentősen hozzájárul az ösztöndíjprogram

TK

2012. május 11., péntek 11:21, frissítve: péntek 12:19

Réthelyi Miklós leköszönő nemzetierőforrás-miniszter szerint az országok közötti kapcsolatokat, együttműködést erősítheti és a kultúrák közötti párbeszédet segítheti a Fulbright-ösztöndíjprogram.

Az 1946-ban alapított Fulbright oktatói, kutatói és diák ösztöndíjprogramban a világ csaknem 150 országa vesz részt, és az alapítás óta több mint 300 ezren utazhattak a segítségével az Egyesült Államokba, illetve onnan a partnerországokba.

A tárcavezető a Fulbright Bizottság és a Magyar Fulbright Alumni Egyesület alapításának 20. évfordulója alkalmából, a Külügyminisztériumban rendezett pénteki konferencián azt mondta, a programban résztvevők nemcsak „megfigyelők” abban az országban, ahová az ösztöndíjjal eljutnak, hanem a saját nemzetüket is képviselik. Ezért a program segíthet egymás jobb megismerésében, megértésében – mutatott rá.

Mint emlékeztetett, a Fulbright ösztöndíj annak idején azzal a szándékkal jött létre, hogy ha a résztvevők jobban megismerik egymás országát, az hozzájárulhat ahhoz, hogy az államok békében és barátságban éljenek egymás mellett.

Úgy fogalmazott, az oktatástól és a kultúrától kezdve az egészségügyön és a tudományon át a sportig és a szociális ügyekig több olyan terület tartozott a tárcájához, amelyen a Fulbright-ösztöndíjasok tevékenykednek. Hozzátette: remélhetőleg még sok éven keresztül segíti a magyar–amerikai kapcsolatokat ez az ösztöndíjprogram.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet arról beszélt, hogy a magyar–amerikai kapcsolatok építéséhez jelentősen hozzájárul az ösztöndíjprogram. A program célja, hogy az ösztöndíjasok külföldi tanulmányaikkal bővítsék tapasztalataikat – mondta. Hangsúlyozta: ez növelheti az egymás iránti tiszteletet, és segíthet az országok közötti együttműködés kialakításában is.

A program résztvevői közül eddig 43-an kaptak Nobel-díjat és 81-en Pulitzer-díjat – mondta. Mint közölte, Magyarország 1978-ban, a koronázási ékszerek visszakerülésének évében csatlakozhatott a programhoz, a magyar Fulbright Bizottság pedig 1992 óta működik Budapesten. Kifejtette: a korábbi magyar ösztöndíjasok között politikusok, miniszterek, nagykövetek és egyetemi rektorok is vannak, többen pedig a Magyar Tudományos Akadémia tagjai.

Sztáray Péter, a Külügyminisztérium politikai igazgatója kiemelte, a Fulbright az egyik legmagasabb presztízsű ösztöndíjprogram a világon. A nemzetközi oktatási csereprogramok az egyik legfontosabb és leghasznosabb külpolitikai tevékenységnek számítanak, a változó világban a tudás jelentősége egyre nő – mondta. Véleménye szerint kis országként Magyarországnak fontos lehetőséget jelent a program, hogy ismertebbé váljon a világban.

A Fulbright ösztöndíjprogramban Magyarországról eddig csaknem ezren utazhattak az Egyesült Államokba, és körülbelül ugyanennyi amerikai ösztöndíjas tanulhatott és oktathatott Magyarországon.

A magyar Fulbright Bizottság alapításának 20. évfordulója alkalmából rendezett konferencián a résztvevők áttekintik az ösztöndíjprogram magyarországi történetét és eredményeit, elemzik és értékelik a program szerepét a kétoldalú kapcsolatok erősítésében. A konferencia előadói valamennyien volt Fulbright-ösztöndíjasok. Az eseményen előadást tart mások mellett Jeszenszky Géza oslói nagykövet, volt külügyminiszter, Magyarics Tamás dublini nagykövet és Rosivall László, a Semmelweis Egyetem korábbi rektora.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.