A szlovákiai civileket lehet támogatni?

Cúth Csaba

2017. február 25., szombat 09:28

Az Orbán-kormány propagandagépezete jó ideje kondicionálja a magyarokat a civilek jelentette veszélyre, amelynek lényege – de ezt az olvasónak már álmából felkeltve is tudnia kellene –, hogy a külföldről pénzelt civil szervezetek befolyásolni kívánják a magyarországi politikát. A miniszterelnök évértékelőjében említett öt nagy támadás egyikének is ők állnak a háttérben.

Szlovákiában egyelőre még csak a neonáci elemeket is a retorikájába vegyítő Marián Kotleba hozakodott elő nyíltan a külföldről pénzelt szervezetek ellenőrzésének javaslatával (aki egyébként sokkal veszélyesebb és népszerűbb, mint a most ittas vezetés és kiskorúak megrontása miatt büntetőbíróságról büntetőbíróságra járó, hajdani magyarfaló Ján Slota). Pedig Magyarország hasonló támadást tervezhet Szlovákia ellen, mint aminek veszélyeiről a Fidesz győzködi éppen a magyar közvéleményt!

A Bethlen Gábor Alap (BGA) arra szolgál, hogy a határon túli magyar oktatási és kulturális szervezeteket támogassa, amelyek túlnyomó része civil szervezet. A Szlovákiába érkező támogatásokról a magyar kormány stratégiai partnerével, a Magyar Közösség Pártjával (MKP) egyeztetve hozza meg döntéseit – ez már önmagában is aggályos lehet, hiszen egy párt sohasem vetkőzheti le politikai habitusát. A támogatások egyre kisebb részét osztják szét pályázati úton, az igazán jelentős összegeket egyedi támogatási kérelem útján lehet megszerezni. 2016-ban mintegy 8,5 milliárd (!) forint vándorolt át Magyarország északi határán, amiből alig több mint 280 millióra írtak ki pályázatot. 2015-ben ez az összeg még alig haladta meg az egymilliárdot, de az is duplája volt a 2014-esnek. Magyarország tehát egyre nagyobb összeggel támogatja a szlovákiai magyar civil szervezeteket, ráadásul nem pályázati megméretés útján, hanem célzott támogatásokon keresztül.

Persze senki sem gondolhatja komolyan, hogy általában a civil szervezetek – beleértve a horgászegyesületeket és a gittegyleteket – veszélyt jelenthetnek egy adott országra. A magyar kormány is inkább csak a politikában véleményt formáló civilekre néz ferde szemmel. Más kérdés, hogy mindenkire ferde szemmel néz, aki kérdéseket tesz fel, urambocsá’ más véleménye van a dolgokról, mint neki.

Szlovákiában sem csak független és jókedvű dalárdák, önmegvalósító színjátszók kapnak támogatást. A BGA-n keresztül Szlovákiába érkező jelentős összeg címzettjei jórészt olyan civil szervezetek, amelyek szorosan kötődnek az MKP-hoz, vezetőikkel, tagjaikkal gyakran a párt jelöltjeiként is találkozhatunk. A szervezetek között vannak évtizedek óta működők, amelyek élére MKP-s politikus került; van olyan, amelyet MKP-s politikus alapított; és van olyan is, amely valódi civil tevékenységet végez, de a választási kampányban kiderül, hogy mindez valójában kampánytevékenység volt.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Lehet-e ennél is direktebb módon támogatni egy pártot? Lehet. Az ellenzéki magyar sajtó már pedzegeti egy ideje a nyilvánosság előtt ez idáig ismeretlen Libertate nevű polgári társulás magyar Miniszterelnökségtől kapott 220 millió forintos támogatását, amelynek nyomai az MKP-hoz vezetnek. De említhetnénk a hasonló hátterű Főnix Polgári Társulás esetét is, amely tavaly januárban 200 millió forintot kapott egy rendezvénysorozat megvalósítására. Ennyi pénzből azért már jó kis roadshow-t lehetne szervezni, de Szlovákiában még senki nem hallott róluk. Továbbgondolásra ösztönzően jegyezzük meg, hogy 2016-ban parlamenti választásokat tartottak Szlovákiában, illetve hogy 2012-ben, amikor szintén választások voltak, a Főnix 70 millió forint adományt kapott a Szerencsejáték Zrt.-től. De ne folytassuk, az már ködszurkálás lenne! Az áttekinthetetlen rendszerben szinte lehetetlen feladat a támogatások teljes feltárása.

Lehet direktebb módon befolyásolni egy ország politikáját, mint egy adott párthoz szorosan kötődő szervezetek támogatásával? Lehetne, de az már nyílt törvénysértés lenne. A szlovákiai civil szervezetekhez ömlő rengeteg pénz azonban a pártpolitikai viszonyoktól elvonatkoztatva is rossz hatással lehet a szlovákiai magyar közösségre. Teljesen felborult például a rendszer, amikor egy olyan kisvárosba (Gútára) érkezett 570 milliós forintos támogatás a helyi egyházi iskolaközpontnak a BGA-n keresztül, ahol az önkormányzat két magyar iskolát tart fenn. A város MKP-s vezetése a két önkormányzati iskola összevonását határozta el, amit a szülők hatalmas felzúdulása után az országos MKP „kérésére” visszavontak.

A szlovákiai magyar civil szervezetek az ilyen mértékű magyarországi támogatás mellett teljesen elveszítik arcukat és függetlenségüket. A Norvég Civil Támogatási Alap elleni fellépés idején a Szlovákia Magyarok Kerekasztalán kezdeményezték a magyarországi, Németh Szilárd-i értelemben álcivil szervezetek meghívását, de akkor a kerekasztal vezetése elvetette az ötletet, mondván, mi közük hozzájuk… A Népszabadság megszüntetésekor több mint száz szlovákiai újságíró és közéleti személyiség érezte úgy, hogy van közük ahhoz, ami Magyarországon történik. És nem csak akkor, amikor onnan jelentős összegek érkeznek a szlovákiai magyar civil szervezetekhez.

Az MKP-t és a szlovákiai magyar civil szervezetek jelentős részét, úgy tűnik, szorosan fogja a magyar kormány. Így talán érthetőbb az is, miért ekézi folyton a Hidat, ami – könnyű belátni – szintén jelentheti a szlovákiai politikai viszonyok befolyásolását.

Csak nehogy aztán Ficóék is magukévá tegyék Kotleba javaslatát!

A szerző szlovákiai magyar újságíró

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.02.24.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Tarlós István úgy látja, nem feltétlenül kell a mobil gát a Rómaira

Budapest főpolgármestere szerint rendben van a 3-as metró felújítása, és kitart a Fidesz támogatása mellett. Interjú.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Hazánk riasztó mértékű kettéosztottságáról mesél országszerte a tűzifa

A politikusok tulajdonképpen azzal büszkélkednek, hogy a hozzájuk tartozó falvakban mennyi szegény ember él.

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.