Amerikában sincs ingyenebéd

2018. február 20., kedd 16:30

Az amerikai tízéves államkötvények hozama február 12-én 2,9 százalékon tetőzött, és azóta sem mutat jelentős csökkenést. A 14-én publikált, minden várakozást meghaladó fogyasztói inflációs adatok (plusz 0,5 százalék) a pénzromlás erősödését előre jelzők álláspontját támasztják alá. Az inflációs nyomás mellett a kamatok emelkedését segíti elő az amerikai államadósság folyamatos növekedése. Csupán 2018-ban 1000 milliárd dollárnyi friss államkötvényt kellene eladni a kincstárnak, nagyjából 5 százalékkal növelve a 20 ezer milliárd dollárnyi már meglévő adósságot. A fő ok az adók csökkentése – ami 1500 milliárd dollárnyi adósságnövekedést hozhat –, továbbá a 300 milliárd dollárral megemelt központi költségvetés.

Peter Toogood, az Embark Group stratégiai elemzője szerint ekkora mennyiségű államkötvényt képtelenség a jelenlegi hozamszintek mellett értékesíteni. Különösen akkor, ha ugyanezen időszakban a Federal Reserve 500 milliárd dollárral csökkenti mérlegfőösszegét, azaz ennyi likviditást von ki a piacról. Toogood úgy látja, nagyon gyenge a kereslet a kötvényaukciókon. Három százalék alatti hozamszinteken senki nem akar államkötvényt venni, ezért törvényszerű, hogy a hozamoknak és ezáltal az államadósság finanszírozási költségeinek is emelkedniük kell. A tízéves kifutású papírok esetében a 3 százalékos éves hozam ráadásul korántsem jelent egyfajta kamatplafont. Az Embark Group nem tartja kizártnak a 4 százalékos hozam elérését sem – még ebben az évben.

A 2008-ban kitört válság megoldására alkalmazott mennyiségi lazítás – magyarán: pénznyomtatás és ezáltal a piac elárasztása olcsó pénzzel – elérte korlátait. A likviditás bővülésével szinte egyidejűleg megkezdődött részvénypiaci árfolyam-emelkedés, majd a gazdasági növekedés beindulása eddig egyidejűleg zajlott. A gazdaság fundamentumai egyelőre egészségesnek tűnnek, alacsony a munkanélküliség, magas szinten áll a termelékenység, jelentősek a vállalati profitok.

Csakhogy mégis az olcsó pénz korának végéhez közeledünk, elsősorban azért, mert a kormány egyszerűen képtelen csökkenteni az amerikai államapparátus költségeit. Ebben a törvényhozás is partner. Amerika képviselői és szenátorai láthatóan nem tudják elképzelni, hogy a világ ne lenne hajlandó finanszírozni az Egyesült Államokat. Miután az USA hitelből fedezi a működését, és mindezt a szabad piacról teszi, kénytelen lesz olyan hozamot kínálni a hitelezőknek, ami kedvező a számukra. Mindez véget vet a „részvényeknek nincs alternatívája” időszaknak. A befektetők pénzéért folytatott versenyben az elképesztő módon eladósodott állam kénytelen emelni a tétet.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Itt megjegyzendő, hogy a háztartások adóssága is rekordot döntött, 2017 végére elérte a 13 ezer milliárd dollárt. A kamatok emelkedése ezen a területen is növeli a finanszírozás költségeit. Igaz ugyan, hogy 2015-től a bérek is a sokévi átlag felett emelkednek, de tudni kell, hogy az átlag amerikai háztartás eladósodottsága nagyságrenddel haladja meg az Európában megszokott mértéket. A mostanáig jellemző „olcsó pénz” arra sarkallta ezeket a háztartásokat, hogy növeljék adósságaikat. 2018-ban fordulatnak kell bekövetkeznie, fontos lenne elkezdeni az adósságok leépítését.

Az már látható, hogy a kormánynak esze ágában sincs ezt megtenni. A lakosság nyilván szeretné, de nem áll módjában. Nem nagy kockázat azt állítani, hogy 2018-ban fordulat áll be Amerikában. Nincs ingyenebéd, ahogy egy mérsékelten sikeres magyar jegybankár anno kifejezte magát. Üzenete most éppen odaát vált aktuálissá.

A szerző közgazdász

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.20.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.