Az összemosás művészete

2018. február 2., péntek 17:54, frissítve: péntek 21:30

Ne mossa egybe az ATV-t a Hit Gyülekezetével! – csattant fel Németh Sándor, miután egy interjúban a Jobbik és a baloldal „degenerált hibrid nászáról” beszélt, amely szerinte olyan lenne, mint a „szörnybirodalom” Dániel könyvében. Hogy ilyen szövetség jelenleg nem létezik, tudjuk, nem számít. Az alternatív valóságban elég Vona Gábornak és Hadházy Ákosnak egy helyen tartózkodnia ahhoz, hogy a kormánypropaganda heteken át titkos paktumról, összeesküvésről deliráljon. Ugyanarról a „médiáról” és kommunikációról beszélünk, amely szerint Vona Gábor Gyurcsány Ferenccel és Karácsony Gergellyel karöltve bontaná le a határkerítést, Szél Bernadett nemzetbiztonsági kockázatot jelent, Brüsszel pedig azon ügyködik, hogy végrehajtsa a Soros-tervet.

Keveredik, de nem egyesül – ez lenne a jellemző a Hit Gyülekezete vezető lelkésze szerint a Jobbik és a baloldal koalíciójára. Neki pedig hinnünk kell, elvégre a dolgok keveredésének kevés nagyobb szakértője akad. Olvassuk csak, mit mondott arról, hogy szerinte létezik-e a Soros-terv: „Formálisan ugyan megkérdőjelezhető, de lényegileg számomra realitás. A népek és vallások keveredése, valamint a kulturális-vallási relativizmus és egy világtársadalom kiépítésének koncepciója egy régi, több évszázadra visszatekintő ideológia.”

És mi azt hittük, ha Soros-tervről vitázunk, Soros György szövegeit kell elővennünk, esetleg megnéznünk, azokból mennyit vesznek át az Európai Bizottság tisztségviselői. Persze akkor már gyanakodhattunk, amikor a kormánykommunikáció a milliárdos egy korábbi írására alapozott, miközben Soros később jelentősen finomította elképzeléseit. Nem számít, hiszen ha több évszázadra visszatekintő ideológiáról, formálisan megkérdőjelezhető, de lényegi realitásokról beszélünk, akkor a jól megfogható tényeknek ott nincs keresnivalójuk. Talán nem véletlen, hogy épp Németh csinálna ebből is hitvitát.

Pedig ha különös szövetséget keresünk, nem is kell olyan messzire, a Jobbikig és a baloldalig mennünk. Elég Némethre tekintenünk, aki épp a Fidesz-közeli revolverlapban érvel a kormánypolitika mellett, miközben nem győzi elhatárolni magát az ATV politikai felfogásától. „Én a Hit Gyülekezetéről tudok nyilatkozni, az ATV hangvételét a hírigazgató és a szerkesztők határozzák meg” – magyarázza a vezető lelkész, elvárva, hogy ne mossunk össze olyanokat, mint egy televízió és a tulajdonosa (amely televíziónál fia, Németh S. Szilárd a főnök). Egy lapon dobálózni csak olyan nagy ívű fogalmakkal szabad, mint a „Soros-terv”, a „kereszténység fennmaradása”, a „drogliberalizáció”, a „muszlim migráció”. Innentől Szél Bernadett szavaiért Vona Gábor felel, Soros György elképzeléseit pedig Janan Mirwaison is számon lehet kérni, aki hiába magyarul beszélő és gondolkodó, Magyarországon felnőtt magyar állampolgár, afgán férfi lesz, amint a kormánykommunikáció úgy kívánja.

A Jobbik és a baloldal helyett mások hangolódtak egymásra: nemcsak Németh érti meg jól Orbán Viktor pártját, de mindketten egy követ fújnak Geert Wilders holland szélsőjobbos politikussal is. A Szabadságpárt vezetője decemberben közös fotón mosolygott Németh Sándorral, könyvét pedig a gyülekezet kiadója, a Patmos Records jelenteti meg. A kötet címe nagy ívűbb nem is lehetne: Halállistán – Az iszlám háborúja a Nyugattal és velem. Egyébként ugyanez a kiadó adta ki Gorka Sebestyéntől A dzsihád legyőzését, valamint Tarjányi Pétertől A terror stratégiáját. A küldetéstudatos holland a hétvégét Magyarországon töltötte, hétfőn pedig együtt ebédelt, majd közös képet tett ki Orbán Viktor miniszterelnökkel. „Közösen harcolunk az iszlamizációval szemben az európai kultúra fennmaradásáért – fogalmazta meg a De Telegraafnak Wilders, hogy mi köti össze kettejük politikáját. – Orbán azt mondja, Magyarország nem muszlim, hanem keresztény ország, és szeretné, ha ez így is maradna. Elmondtam neki, hogy európaiak milliói értenek vele egyet” – tette hozzá.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Wildersnek annyira igaza van, hogy nemcsak európaiak, de magyarok milliói is egyetértenek ebben Orbánnal. Valószínűleg elenyésző lenne azok száma, akik úgy gondolnák, Magyarország mielőbb legyen muszlim ország. Hollandia esetében ez éppígy elmondható. Csakhogy a különös Németh–Orbán–Wilders-szövetség tagjai jobban szeretnek általuk választott, ugyanakkor mitikus dimenziókba emelt ellenséggel harcolni. Küzdelmük mindig a fennmaradásért folyik, és abszolút sikerre van ítélve, hiszen maguk szabják meg, mikor és mekkora győzelmet aratnak az általuk felrajzolt gonosszal szemben. Bár nem lehet nem észrevenni, hogy a Fidesz és a Jobbik helyet cserélt a jobboldalon, a fenti hármast mégsem annyira a szélsőségesség, mint a gátlásnélküliség, illetve a saját fontosságukba vetett, végtelen hit köti össze. A kérdés: meddig sikerülhet küldetésükről másokat is meggyőzniük.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.02.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.