Csak a migránsok

2018. március 14., szerda 12:01, frissítve: szerda 12:36

A hódmezővásárhelyi fiaskó után egy pillanatra megtorpant a Fidesz migránskampánya, de azóta kettőzött sebességgel robog tovább. Magát Soros Györgyöt kevesebbet emlegetik, a migránshírek azonban továbbra is központi helyet kapnak a kormánysajtóban, és a közösségi oldalakon is százszámra bukkannak fel a hol valódi, hol álhírekről szóló megosztások. Soros helyét épp az ENSZ vette át, az óriásplakátok azzal riogatnak, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete bontana kerítést, és telepítené az országba migránsok tízezreit.

A pillanatnyi elbizonytalanodást követően a kampánytanácsadók magasabbra tekerték a hangerőt, nem akarnak változtatni a stratégián. Szakértők szerint ez amúgy is végzetes hiba lenne, hiszen egy jól felépített kampányból nem lehet csak úgy kilépni. Azaz nem is nagyon lehetett más választása a kormánynak, mint folytatni, amit a maga módján tökélyre vitt: az ország elfoglalásával riogatva, a tényeket figyelmen kívül hagyva mindenkit ellenségnek lefesteni, aki nem támogatja politikáját.

A propaganda azért lehet sikeres – ha az –, mert az átlagos szavazó nem követi napi rendszerességgel a történéseket, így nem tudja, hogy az ellenzéki pártok egyike sem akarna migránsokat befogadni, és eszükbe sem jut lebontani a határkerítést. A józan ember egyetért abban a kormánnyal, hogy az országnak nincs szüksége tömeges betelepülőkre – akik Nyugat-Európa számos városában valóban komoly gondokat okoznak. Meg hát sokkal egyszerűbb lelkesen bólogatni a vezér szólamaira, mint utánanézni, hogy igaz-e, amivel riogatnak. Az átlagszavazó azt sem feltétlenül tudja fölmérni, hogy ha ide akarnának jönni a migránsok, már rég itt lennének, minthogy több százezren vannak az Európai Unióban, és senki nem akadályozza őket a szabad mozgásban.

Szomorú, hogy a kormányoldalon senki nem törődik azzal, ez a visszataszító kampány mennyire rombolja a lelkeket, és hogy mennyire szalonképtelenné teszi az országot. Gondoljunk csak a Lázár János bécsi videója által kiváltott osztrák fölháborodásra, illetve az ENSZ-tisztségviselő kijelentésére, amely szerint Orbán Viktor rasszista.

Nem véletlen, hogy a migránskampány irányítói ilyen erőteljesen léptek rá a gázpedálra, hiszen egyre-másra érik a csapások a két hónapja még biztos győztesnek látszó kormánypártot. Először kiderült, hogy a tízmilliárdokba kerülő hadjárat ellenére már túl is teljesítették az unió elvárásait, minthogy az elmúlt három évben mintegy 2300 menekültet fogadtak be a húszezer letelepedési kötvényesen felül. Aztán napvilágra került, hogy az unió csalás elleni hivatala már tavaly ősszel elküldte az Elios-jelentést a kormánynak, amelyben a miniszterelnök vejének cégével kapcsolatban fogalmazták meg a korrupció gyanúját. Február 25-én mint derült égből a villámcsapás érte őket, hogy az április nyolcadika főpróbájának beharangozott hódmezővásárhelyi polgármester-választáson kiütötte Lázár János emberét egy korábban ismeretlen civil. Végül a napokban lapunk hasábjain derült fény arra, hogy ismét csak korrupció gyanúja vetődhet föl Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes svédországi rénszarvasvadászatainak finanszírozása kapcsán, legújabban pedig egy Kósa Lajos gyanús dolgait érintő ügy került napvilágra.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Mint a felsorolásból is látszik, kikerült a közbeszéd tematizálása a Fidesz kezéből, és azt sem tudni, hogy a felfokozott migránsozás mint válaszlépés mennyire lesz kontraproduktív. A Fidesz ugyanis annyira bezárta maga előtt az ellenzéki szavazók felé vezető utat, hogy kétmilliós táborán túl nem tud megszólítani új választókat. Ezt igazolja a vásárhelyi példa is, ahol valamivel több választót tudott megmozgatni, mint korábban, és ez mégis csúfos vereséget jelentett. Az Elios-botrány, illetve Vásárhely óta készült közvélemény-kutatások a kormánypárt népszerűségvesztését mutatják, bár még mindig jelentős előnnyel vezet a második Jobbik előtt. Ugyanakkor a kormányváltás iránti erős vágyat illusztrálja, hogy nő azok száma, akik részt akarnak venni a választáson. Ez nyilván az ellenzékre leadott szavazatok gyarapodását jelentené.

Egyetlen, de a február 25. óta történtek miatt egyre inkább hihető forgatókönyvben reménykedhetnek a Fidesz vezetői: hogy az ellenzék nem tud egységesen föllépni, így elaprózódnak a kormányváltást akarók szavazatai.

Orbán Viktor szerencséje, hogy még nincs egyetlen vele egy súlycsoportba tartozó kihívója sem. Ha lenne ilyen karizmatikus vezető az ellenzéki oldalon, az egyesíteni tudná a kormány leváltását kívánó szavazatokat. Így jelen állás szerint a kormányváltást akarók leginkább a több civil mozgalom által is középpontba helyezett választói bölcsességben reménykedhetnek. Időközi alapon már többször is bebizonyosodott, hogy az emberek képesek kiválasztani a Fidesz leváltására esélyes jelöltet és pártot.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.14.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.