Emlékhelyet Piedonénak! - Magyar Nemzet

Emlékhelyet Piedonénak!

2017. május 7., vasárnap 18:41, frissítve: vasárnap 21:09

Dühbe jött Carlo Pedersoli, ismertebb nevén Bud Spencer hazai rajongótábora. Előbb Galambos Lajosra és a TV2 stábjára akadtak ki, miután a Filatorigátnál az olasz színész tavaly nyári halála óta érintetlen emlékkép mellé április vége felé az Édes élet című reality forgatása során odapingálták a trombitás Lajcsi képét. Nem sokkal később magát az emlékfalat is eltüntette egy félművelt „művész”, aki az alábbi feliratot festette fekete felületre: „C’est ci n’est pas un emlékfal”. Az alkotó René Magritte híres pipás képére utalt, csak éppen több francia helyesírási hibát is elkövetett, miközben rajongók ezreit haragította magára. Utóbbiak közül néhányan elkeseredetten próbálták menteni a menthetőt: vegyszerekkel estek neki a falnak, de csak részlegesen tudták helyreállítani a képet, amit azóta ismét lefestettek.

Önmagában nem meglepő, hogy Bud Spencer emlékfalát lefestették a Filatorigátnál. Itt ugyanis egy úgynevezett legálfal áll, melyen a graffitisek – akik az ominózus művet nem graffitinek, hanem falfestménynek nevezik – legálisan alkothatnak, s mivel a helyük véges, időnként ráfújnak a többiek műveire. Ahogy a hazai graffiti- és street art művészek gyűjtőhelye, a Fatcap Facebook-oldala fogalmazott, helyet adnak a falon az emlékrajzoknak, de „már a felfestésük előtt el kell fogadni a Filának ezt a »működési szabályát«, hiszen nem a Fila ment Bud Spencerhez, hanem Bud Spencer jött a Filára”. Inkább az a meglepő, hogy a kép tavaly júniusi elkészülte után ilyen sokáig tiszteletben tartották a színész emlékét, illetve azt, hogy a rajongók közül sokan elzarándokoltak ide – még Spencer fia, Giuseppe Pedersoli is járt a Filatorigátnál tavaly ősszel.

A leginkább meglepő mégis az, hogy a nagy felzúdulást keltő események után egyetlen polgármesternek sem jutott eszébe, hogy valamilyen módon megemlékezzen Bud Spencerről. Egy ilyen lépéssel az adott település vagy kerület – a főváros talán alkalmasabb lehet egy emlékhely kialakítására – népszerűvé válhat a rajongók körében, akik el is zarándokolnának a helyszínre. Bud Spencernek világszerte kétmillió lájkolója van a Facebookon; ide a filatorigáti fal is kikerült annak idején, így nagy reklámot kapna az adott városrész.

Bud Spencer valóban megérdemelne egy emlékhelyet az országban. Filmjeit Olaszország és Németország mellett itt szeretik leginkább a világon, emellett magyar kötődése is akad, hiszen még vízipólósként játszott Magyarország ellen, Kárpáti Gyuri bácsival pedig országos cimborák voltak. Másrészt filmjei sem csak a csihipuhiról szóltak: határozott erkölcsi mondanivalójuk mellett olyan kérdésekkel is foglalkoztak, mint például a Piedone-filmekben a feketekereskedelem és a drogok. Többgenerációnyi német, olasz és magyar fiatal nőtt fel ezeken a nem túl bonyolult filmeken, amelyek egyszerre gondolkodtatták el, kapcsolták ki és nevettették meg a nézőket.

Korábban egyébként felvetődött, hogy közterületet nevezzenek el Bud Spencerről, méghozzá Budapesten. Az egész egy poénnal kezdődött, amikor tavaly júliusban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt az egyik kaszásdűlői dombot átnevezte Bud Spencer parkká. A III. kerület önkormányzata támogatta is az ötletet: az addig névtelen park átnevezését javaslatban kérte az illetékes Fővárosi Közgyűléstől. Tarlós István főpolgármester egykori kerülete azonban hoppon maradt, ugyanis a Főpolgármesteri Hivatal márciusi tájékoztatása szerint közterületet csak legalább öt éve elhunyt személyről lehet elnevezni.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Leghamarabb tehát 2021-ben viselheti köztér a színész nevét, de más módjai is vannak a róla való megemlékezésnek. Felvetődött például, hogy Kazincbarcikán teljes alakos szobrot kapna a nagy pofonosztó. Akárhogy is, Bud Spencer megérdemelné, hogy emléket állítsanak neki – remélhetőleg erre irányuló politikai akarat is lesz majd a közeljövőben.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.06.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.