Kis ország, nagy szívás

2017. augusztus 7., hétfő 15:56, frissítve: hétfő 16:30

Jönnek hírek, amelyek arról szólnak, miként lehetne kicsit jobb hely a világ. Például szívószálmentesen. Ezzel a kis kiegészítővel is van akkora baj, mint a nejlonszatyorral és a PET-palackkal. Utóbbiak esetében a probléma közismert, javában tart a háború a tudatos szelektálók és a szellemileg visszamaradott gumicsizma-égetők között.

Az, hogy a szívószál is közellenség és métely, nekem csak mostanában esett le, a Greenfo zöldportál szíves közlése kapcsán. Ennek átlagos használati ideje nagyjából húsz perc, lebomlási ideje viszont ötszáz év. Riasztóan hangzik. Csak a magyarországi vendéglátóhelyek évi két és fél Föld-kerületnyi hulladékot termelnek belőle, plusz a háztartásokban és a fesztiválokon elhasznált darabok. Kis ország, nagy szívás. A The Washington Post szerint Amerikában természetesen még drámaibb a helyzet, naponta ötszázmillió darabot használnak-dobnak el.

Az első kérdés normál üzemmódban, hogy hová kerül a cucc. Jó esetben a hulladéklerakókba, majd a szelektív gyűjtés végén esetleg újrahasznosítják. Ám gyakran előfordul, hogy a tengerekbe, óceánokba, tavakba jut. Azokban landolva jókora pusztítást végez az élővilágban. Belefúródhat például a teknősök orrába. De a jó ízű polipropilént szívesen fogyasztják a halak és a tengeri madarak is. A második kérdés rögtön az lehet, hogy megéri-e mindez a tápláléklánc csúcsán álló önpusztítónak, az embernek. A helyes válasz a nem, de akkor mit lehet tenni a sopánkodáson kívül?

Nos, érdekes interkontinentális és egyben ballisztikus összefogás kialakulásának lehetünk szemtanúi. A londoni Sohóban eddig hetvenkét étterem vállalta, hogy csak és kizárólag a kedves vendég kifejezett kérésére mellékel szívószálat az italokhoz. Ausztráliában közben a sydney-i strandokon aláírásgyűjtés kezdődött a betiltás érdekében. A kaliforniai Berkeley városában nem sokat cicóztak a népi demokratikus jogokkal, egyszerűen betiltották az egész vircsaftot, oszt helló.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A jó hír az, hogy Magyarországon is támadt némi mozgolódás az örökké kellemetlenkedő civilek körében. A Felelős Gasztrohős elnevezésű szerveződés elérkezettnek látta az időt, hogy kampányt indítson, amelyben felhívja a figyelmet a mindennapok során elhasznált ipari mennyiségű szívószál által okozott környezeti károkra. Harcsa Veronikával, a nagyszerű énekesnővel közösen buzdítják a magyarokat: legyenek bár vendégek vagy vendéglősök, hanyagolják a szívószálhasználatot. Nyereményjátékkal is inspirálják az érdeklődőket, amennyiben fényképfelvétellel dokumentálják elkötelezettségüket és elszántságukat. Az ötlet nagy, a kérés kicsi. Nem olyan nagy áldozat nemet mondani egy felesleges divathóbortra – természetesen mínusz speciális egészségi problémák.

A nyári melegben a folyadékpótlás feladatán túl a vízbe jutás lehetősége tematizálja a közbeszédet lakosság körében, tegyük hozzá, teljes joggal. Hűteni kell, nincs mese. Belehalni viszont kár. Ezzel kapcsolatban villámcsapásként érkezett a minap a rekkenő hőségbe Bagyó Sándornak, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnökének bejegyzése a népszerű közösségin. Magam gyerekkorom óta ájult tisztelettel tekintek a vízimentőkre és a tűzoltókra, de mindezt félretéve is úgy vélem, Bagyó Sándor jó fej. Amit mond, az meg egyszerűen sokkoló. A mellékelt ábra a Balaton mélyén fekvő élettelen testről dettó – ahogy a szívószálas teknős is a Greenfón.

Itt jegyzem meg, hogy idén már tucatnyian fulladtak a tóba, ami nonszensz. Az elnök úr nem is tököl, az egyén felelősségét boncolgatja, de a közönyt, valamint a vízimentők nem eléggé agresszív kommunikációját is kárhoztatja. Döbbenetes: a zömükben felnőtt áldozatok jelentős része nem tudott úszni, és egyik eset sem kijelölt fürdőhelyen történt. Az én tudományom itt áll meg. Mint amikor szlalomozva rohanó potenciális tömeggyilkost látok az autópályán.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.07.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.