Kudarcos orbáni családpolitika

A rettenetesen negatív számok tökéletesen igazolják: nem fognak pénzért szülni a nők

2018. február 2., péntek 10:15, frissítve: péntek 14:32

Sokatmondó csend övezte az állami statisztikai szolgálat által közzétett legújabb demográfiai adatokat. A családpolitikájára igen büszke kormányzat és a sajtója mélyen hallgatott. Pedig nemrég elnevezték „a család évének” is 2018-at, igaz, rendezvények ez ideig nem voltak.

A tények fényében óriási kudarc az Orbán-kormány családpolitikája. A „családbarátság”, a százszor kommunikált kedvezmények – beleértve a töméntelen közpénzt felemésztő csokot is – nem jártak születésszám-emelkedéssel. Éppen ellenkezőleg: a csökkenés újra tendencia lett. A rettenetesen negatív számok tökéletesen igazolják, amit a családpolitikával foglalkozók előre megmondtak: nem fognak pénzért szülni a nők. Ugyanúgy, ahogy nem szültek régen sem. Az Orbán-kormány újkádárista intézkedései ugyanolyan eredménytelenek, mint a gyes, a gyed, a szocpol, a fészekrakó program és a többi volt.

Orbán Viktor 2013-as évértékelőjében azt mondta, „a kisbabáknak kedvük támadt megszületni”. A kormányról a legfontosabb ítéletet a kisbabák mondták ki: míg 2002. január 1. és 2009. december 31. között 777 ezer baba született, addig Orbánék alatt (2010. január 1-jétől 2017. december 31-ig) csak 727 ezer. Ötvenezres mínuszban volna tehát a „családbarát” kormány akkor, ha 2017-ben 93 ezer baba született volna, de már az eddigi adatokból is világos, hogy 92 ezren sem voltak.

 

Vélhetően zavarja a kormányzatot a szavakban oly fontosnak hirdetett politika kudarca. Négy minisztérium is hallgatásba burkolózott, amikor rákérdeztünk, mit terveznek az egyre több külföldön születő magyar babával. Vagyis azzal, hogy a szülőképes korú magyar nők rohamosan növekvő számban és termékenységgel szülnek határainkon kívül.

Az Emmi sem nyilatkozott arról, hogy ténylegesen megkezdik-e, amit Novák Katalin családügyi államtitkár tavaly ígért: nevezetesen, hogy az idén január 1-jétől folyósítják a 64 125 forintos egyszeri anyasági támogatást minden külföldön szülő magyar nőnek, ha kéri gyermeke magyar állampolgárságát, azaz itthoni anyakönyvezését.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A kormányzatnak igen nagy szüksége van minden statisztikailag kimutatható újszülöttre. Ezért figyelemre méltó, hogy sem a külügy-, sem a belügyminisztérium, sem pedig a Miniszterelnökség nem hajlandó elárulni, miként anyakönyvezik a külföldön született gyermeket. A hazai anyakönyvezés ugyanis területi. Alapvetően minden „kisbabát” abban a közigazgatási egységben anyakönyveznek, amelyikben megszületett. Ugyanez bizonyára nem érvényes a külföldön születőkre, ám azt, hogy ők miként fognak bekerülni a hazai demográfiai statisztikába, igyekeznek homályban tartani.

A KSH előtt ezek a kisbabák mint magyarországi lakcímmel rendelkező személyek külföldön született gyermekei ismertek, és 2013 óta vannak ilyen adataik. Őket eddig nem vették bele a magyar születésszámba, számukat a demográfiai évkönyvekben publikálták.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.02.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.