Miért fontosak a civilek?

A sorosistának nevezett szervezeteket sújtó intézkedések a teljes civil szférát gyengítik

2017. december 28., csütörtök 18:20, frissítve: csütörtök 21:07

Az ünnepek előtt sem szűnt Magyarországon a Fidesz keltette hisztéria a Soros György által (is) támogatott civil szervezetek ellen. A nagyobbik kormánypárt egyes politikusai nyíltan, nemegyszer sajtónyilvános eseményeken fenyegettek Debrecenben és Pécsett működő civil szervezeteket – rajtuk kívül pedig minden, nekik nem tetsző, „sorososnak” minősített szerveződést. Jellemző, hogy e civilek ellen olyan levitézlett kormánypárti politikusok szólaltak fel elsőként, mint a baranyai megyeszékhelyet totálisan eladósító Páva Zsolt pécsi polgármester, a leginkább a politikai paprikajancsi szerepére alkalmas Kósa Lajos, a kétes múltú Szita Károly, Kaposvár első embere, vagy a miskolci polgármester, Kriza Ákos, akinek városában sorjáznak a megoldatlan szociális problémák. Nyilatkozatuk lényege: nem engedik, hogy városukban a Soros-terv végrehajtásán dolgozó szervezetek, bevándorlásszervező irodák tevékenykedjenek. Egyben felhívták a lakosságot, ne adjanak teret, lehetőséget ezen szervezetek működésére.

Most ne foglalkozzunk azzal, hogy Soros-terv nem létezik, és attól is tekintsünk el, hogy a felsorolt politikusok gyalázatos kijelentései köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Emlékeztessünk viszont arra, hogy a debreceni Alternatív Közösségek Egyesülete hajléktalanoknak történő ételosztáson, adománygyűjtésen és a kerékpározás népszerűsítésén keresztül szervezi a bevándorlást. A pécsi Emberség Erejével Alapítvány hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásával és iskolán kívüli programok szervezésével veszélyezteti a magyar emberek biztonságát, hétköznapjait.

A külföldről támogatottnak bélyegzett civil szervezetek ellehetetlenítése, fenyegetése nem áll meg az úgynevezett Soros-féle szervezeteknél. A Fidesz egyre embertelenebb rendszerében nem mutatnak jól az olyan humánus és szociális célú akciók sem, mint a közterületi ételosztások, a rászorulók támogatása, vagy a környezet védelméért történő kiállás – márpedig ilyen és hasonló, a kormánynak nem tetsző tevékenységet számos civil szervezet végez. A civilek elleni szankciók, akciók az új évvel sem érnek véget, mert Rogán Antal propagandaminiszter parlamenti bizottsági meghallgatásán nemrég arról beszélt, januárban intézkedéscsomagot dolgoznak ki a Soros-terv megállítására. Ha meg akarjuk érteni, miért veszélyesek a kormány egyre vadabb civilellenes lépései, tisztában kell lennünk a civil társadalom legfontosabb jellemzőivel.

Egy demokratikus társadalom akkor működik igazán jól, ha jelen vannak benne az állampolgárok által indított kezdeményezések, a helyi és nagyobb körben funkcionáló, érvényesülő közösségek, egyszóval a társadalmi önszerveződés. Ahogy erre többek között szociológusok, politológusok, közgazdászok, néprajzkutatók rámutattak, e fogalom azt a közösségi igényt jelenti, amelynek során az állampolgárok a társadalmi nyilvánosság és a jogi keretek között intézményes csoportokat hoznak létre. Ez a civil társadalom – és általában egy társadalom – fejlettségének fokmérője. Megmutatkozik a különböző korokban és a társadalom legkülönbözőbb rétegeiben. A falusi műkedvelő tevékenységgel foglalkozó egyesületektől kezdve a településszépítést célul tűző közösségek, egyházi szervezetek működésén át a nemzetközi kapcsolatokat ápoló jogvédő szervezetekig rendkívül széles és színes a spektrumuk. Kutatásukkal az előbb említett tudományágak képviselői mellett olyan nagy formátumú szaktekintélyek is foglalkoztak, mint Orbán Viktor, aki az egyetemi szakdolgozatában írt erről. Ha valaki, ő pontosan tudja, mi az, amit most el akar lehetetleníteni.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A civil szervezetek elleni folyamatos támadás tehát a „civilséget”, a társadalmi önszerveződést, vagyis az alulról szerveződő kisebb-nagyobb közösségeket, ezen túlmenően pedig a társadalom egy működőképes és nagyon fontos rendszerét veszélyezteti. De nem csak azokat: az egyének és közösségek nyilvánosság előtti demokratikus kiállását és fellépését, azaz a civil kurázsit is megpróbálja megakadályozni oly módon, hogy retorziókat helyez kilátásba, vagy éppen foganatosít. (Néhány napja éppen e helyütt írtunk arról, a pécsi civilek melletti demonstráció egyik szónokát, hogy, hogy nem, a tüntetés után nem sokkal kirúgták az állásából.)

Nyilvánvaló: azzal, hogy a Soros Györgyhöz kötődőnek minősített civil szervezeteket igyekszik eltakarítani a kormány, a teljes civil szférát gyengíti, erodálja, és ez nem véletlen. Mert ne legyenek illúzióink: ha valami önálló kezdeményezésen alapszik, azt a nemzeti együttműködés rendszere nem díjazza. Azt csak találgatni lehet, hogy a fideszes politikusok karácsony előtti nyilatkozatai és a Rogán Antal által beharangozott intézkedéscsomag után milyen további lépések jönnek majd a civilek ellen. Tudjuk, ez a kormány nem válogat az eszközökben – sok jóra tehát nem számíthatnak a civil szervezetek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.12.28.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.