Mind megette

2016. október 29., szombat 09:23, frissítve: szombat 17:01

Lassan az is kiderül, hogy Mészáros Lőrinc valójában nem is Felcsút polgármestere, és Orbán Viktorhoz sincs semmi köze. Legalábbis gya­nítjuk, ha nekiszegeznénk a kérdést, rögtön tagadásra váltana. „Hogy én Orbán Viktorral egy képen? Kérem, ez félreértés, véletlenül futottunk csak össze” – felelné. Amúgy is érthető, hogy Mészáros inkább lerázná az újságírókat, nem lehet mostanában túl sok szabadideje. Egyre csak a Népszabadság felfüggesztett újságíróiról faggatják, miközben őt más problémák kötik le. Aggodalmas arccal mereng az önkormányzatban: vajon milyen irányba lenne érdemes indulnia a Mediaworks-lap Bravo magazinnak? A polgármester saját gyerekeire gondol, és heves indulatok fűtik: végre felelősségteljesen kell kezelni az ifjúság ügyeit!

Aztán máris új szerzeményén, a Mindmegette.hu-n morfondíroz: talán lehetne ott egy rovata a speciálisan magyaros ízeknek! A gasztronómia terén sem ártana a nemzeti érzést erősíteni – sóhajt a polgármester, miközben eszébe jut, hogy nemrég betért egy pesti étterembe, és döbbenetesen kicsi adagokat kapott.

Persze mindez csak a fantázia szüleménye: a polgármester biztos nem töpreng ilyesmin, hiszen egyrészt nyilván tiszteletben tartja a sajtó függetlenségét, másrészt állítása szerint nem is ő vette meg a Mediaworksöt. Nekem egyetlen Opimus-részvényem sincs – jelentette ki a nem médiamágnás. Igaz, állítását némiképp árnyalja, hogy embere, Csík Zoltán a Válasz.hu szerint részvényesi és menedzseri oldalon is részt vett az Opimus felfuttatásában. A cég igazgatósági tagja Mátrai Gábor is, akinek közös vagyonkezelő részvénytársasága (Medio Varios Zrt.) van Csíkkal, Mészáros két lányával, illetve a Mészáros és Mészáros Kft. ügyvezetőjével, Halmi Tamással.

Szegény Mészáros Lőrincet ugyanakkor lassan megsajnálja az ember, hiszen a vásárlás előtt egy héttel láthatóan még fogalma sem volt róla, hogy országos laphálózatot fog venni. Nem tudom, semmi sem elképzelhetetlen – talányoskodott a Hír TV kérdésére a polgármester.

Az, hogy a kormánypárti oldalon eddig mindenki csak gazdasági kérdésként állította be a Népszabadság azonnali bezárását, szerkesztőségének átverését és a NOL azonnali lekapcsolását, már más kérdés. Ahogy az is: Mészárossal együtt a rendszerváltás lezárásáról beszéltek a kommunizmus bukása után röpke negyed századdal, hogy aztán máris Liszkay Gábor tárgyalhasson a lap jövőjéről. A Mediaworks eddigi tulajdonosai szerint azért az Opimus vehette meg a céget, mert vállalja, hogy prioritásként kezeli a legnagyobb baloldali napilap ügyét.

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Vajon hogyan kellene értékelnünk egy kormánypárti Népszabadságot: ez volna a rendszerváltás lezárásának folytatása? Vagy átnevezik a lapot Magyar Idők 2-re? Hogy mi nem lesz benne, az persze biztos, ahogy a Mediaworks többi lapja esetében is: Mészáros botrányos ügyeinek feltárása. Ahogy már az eddigiek sem találhatók sehol, hiszen jelenleg az Opimus dönthet róla, olvashatjuk-e a NOL cikkeit a polgármester látványos vagyonosodásáról. Igaz, ilyenek Mészáros szerint nincsenek: a Hír TV-nek elmondta, róla csak pozitívan írt a Népszabadság. Meglehet, ő is már a jövőbe tekintett vissza, mint a Vona-beszéd előtt Vona beszédének megzavarásáról beszámoló egyszeri 888-újságíró.

Az ügyben az N1 tévé pár napos videója nyújthat eligazítást. A jobbikos tévé a 888.hu-nál érdeklődött volna az időgépéről, ám csak a menekülő ifjú „újságírók” után volt módja futni. Épp úgy menekültek, ahogy Mészáros szokott a kérdések elől. Aki pedig ennyire iszkol és retteg, az nagyon is jól tudja, hogy van mit számon kérni rajta. Nem véletlen, hogy korábban a Mediaworkstől sem állt ki senki, csak a Népszabadság újságíróit látjuk arccal-névvel nyilatkozni. Mert nem nekik van szégyellnivalójuk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.10.29.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.