Miniszter úr, a székely és a német nem eszik rovart, csak Németh Szilárd

2018. február 21., szerda 14:28, frissítve: szerda 17:32

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a bevándorlók eltérő étkezési és kulturális szokásaival riogatott Csepelen. Hiába, nem mindenhol terem karcagi birka. Erről remek tudósítást írt kollégánk, a Hír TV pedig felvételt is készített. Majd Németh Szilárd bevallotta, ő már evett bogarat. 

Na már most finoman jelezzük, hogy Magyarországon nem élnek olyan migránsok, akik meg akarnák változtatni a gasztrokultúránkat. Már csak azért sem, mert a Magyarországra bevándoroltak, más állampolgársággal bírók döntő többsége romániai magyar. Őket a németek követik, majd jönnek az ukrán, szerb, kínai és szlovák állampolgárok. A többiek létszáma elenyésző, legföljebb az Orbán-kormány által titokban befogadottak közül maradtak itt páran. És ha már általánosítások: Romániában a mics, a németeknél a kolbász dívik, sokféle kiadásban, rovarokat ritkán fogyasztanak, néha muslicát, futás közben. 

Akit részleteiben érdekel a rovarevés, talál róla bőven irodalmat a világhálón. Kiderül például, hogy Malawi térségében valóban előfordul ilyesmi, de még Ausztráliában is, meg Pápua Új-Guineában, de az említett országok közül kizárólag néhány ausztrál tartózkodik jelenleg hazánkban, tény és való, hogy az ő rovarfogyasztási szokásaikról nem készítettek felmérést, talán érdemes lenne megpróbálni ezt, mondjuk, szombat este a Gozsdu Udvarban. 

Kínában, Japánban vagy Mexikóban is eszegetik a rovarokat, igaz, nem az éhínség visz rá feltétlenül a fogyasztásukra, inkább számítanak ínyencségnek, mintsem kizárólagos betevőnek. De még egy kínaival, japánnal vagy mexikóival sem találkoztunk Budapesten, aki miután Magyarországra jött, ránk akarta volna kényszeríteni a bogarait. Sőt, inkább túlságosan is europizálják, amerikanizálják kínálatukat, az ínyencek nagy bánatára. 

Ezzel együtt mennyivel jobb úgy élni a fővárosban, hogy ehetünk kínai, japán és mexikói étteremben is, ha miután meguntuk a birkapörköltet, fogyasztanánk némi bambuszrügyet, tengeri halat vagy babot. Kis Erős Pistával persze, hogy legyen ízük. 

Vita & Vélemény hírlevél

A Magyar Nemzet véleménycikkei mindennap e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Amúgy személyes tapasztalat, hogy Afrikában is jobban szeretik a csirkét, mint a hernyót, csak éppen arrafelé, aki nem tudná, előfordulnak éhínségek és háborúk. Olyankor meg maradnak a hernyók. És mindenféle más férgek. 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.